FOTO: Takto vyzerali prvomájové sprievody po Bratislave v rokoch 1946 až 1986

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Sviatok práce, teda 1. máj sa začal na našom území oslavovať krátko po vzniku Československa, teda v roku 1919. Počas socializmu, v rokoch 1948 až 1989 sa v Bratislave konali veľké prvomájové sprievody popred červené tribúny, z ktorých verejnosti mávali predstavitelia vládnucej komunistickej strany. Pripomeňte si dávne časy spolu s nami...

Necelý rok od skončenia druhej svetovej vojny – v roku 1946 sa uskutočnil prvomájový sprievod bratislavskými ulicami, ktorý sa niesol v ešte relatívne slobodnej atmosfére a nechýbal v ňom ani tento alegorický voz s obrovským sudom.

Zdroj: abn

To nie je Dedo Mráz ani Mikuláš, ale pravdepodobne boh vína Dionýz alias Bakchus. Všimnite si vľavo transparent s nápisom: DAJ BOH ŠŤASTIA! Takéto niečo by bolo o dva roky neskôr, teda po tzv. víťaznom februári  v roku 1948 priam nemožné!​

Zdroj: TASR

​Voľby v roku 1946 vyhrala na Slovensku Demokratická strana, ale prvomájového sprievodu sa zúčastnili aj členovia a podporovatelia Komunistickej strany Slovenska, o čom svedčia aj transparenty, ktoré držia nad hlavami... 

Zdroj: TASR

​V sprievode pochodovali aj futbalisti...

Zdroj: TASR

​Popri dnešnom Kamennom námestí bicyklujú účastníci pretekov Praha - Berlín - Varšava, ktoré v 50-tych rokoch zvykli štartovať v Bratislave. 

Zdroj: TASR

​Takto pekne vyzdobené sa do prvomájových sprievodov zapájali aj poľnohospodárske stroje. Tento čaká na svoju príležitosť na dnešnom Hodžovom námestí, ktoré sa predtým volalo Mierové a z Grassalkovichovho paláca bol Dom detí a mládeže Klementa Gottwalda. Dnes je to sídlo prezidenta  Andreja Kisku.

Zdroj: TASR

​Postupne sa z oslavy Sviatku práce na 1. mája stal azda najvýznamnejší deň roka, kedy museli vyjsť do ulíc prakticky všetci občania socialistického Československa, aby predstaviteľom komunistickej strany a ľudovo-demokratickej vlády na tribúnach vyjadrili svoju vernosť a podporu. Ako vidno z tohto archívneho záberu, tak na tomto sprievode nechýbala ani živá dychová hudba...

Zdroj: Peter Procházka

​Po augustových udalostiach z roku 1968 a vstupe vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa bola snaha utlmiť či zastaviť demokratizačné procesy v našej spoločnosti. Ľudia proti tomu samozrejme protestovali, čoho dôkazom je aj táto fotografia z 1. mája 1969, keď partia mladých mužov a žien niesla v sprievode namiesto podobizní Lenina, Marxa či Engelsa svoje vlastné portréty. Po následnej normalizácii v roku 1970 by už takáto recesia nebola možná. Odvtedy bol každý jeden prvomájový sprievod pod intenzívnym dohľadom príslušníkov štátnej i verejnej bezpečnosti.  

Zdroj: abn

​Komunisti milovali červenú farbu, čoho dôkazom je aj táto fotografia. Vtipné je, že tie obrovské plátna naboku ulice zakrývali zbúrané obytné domy na vtedajšej Malinovského ulici - dnes Šancovej.

 

Zdroj: abn

​Mávať a usmievať sa museli za totality všetci. Aj keď možno tie deti táto jednoduchá činnosť ešte celkom bavila, keďže veľmi netušili, aké svetlé rána a zajtrajšky ich čakajú.

Zdroj: abn

​Prvomájový sprievod v osemdesiatych rokoch minulého storočia viedol cez Vajnorskú ulicu. Na fasáde jedného z domov oproti papalášskej tribúne bol pri tejto príležitosti vytvorený z obrovských písmen nápis: Proletári všetkých krajín spojte sa! A ten je tam ako pamiatka na obdobie socializmu až dodnes.

(ars, foto: TASR, Peter Procházka, abn)  

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie