ANKETA: Bratislava má novú kontroverznú sochu - nahého mužíka s mierne vulgárnym menom

24.4.2018

Zdroj: FB Viktora Freša

Páčil sa vám článok?

Za veľkého záujmu verejnosti bola minulý týždeň odhalená socha nahého mužíka, ktorej autorom je výtvarník Viktor Frešo. Jeho kontroverzné umelecké dielo s názvom Pičus si našlo svoje dočasné miesto pred Drink in Gallery Andy na Beblavého ulici.

​„Takmer päť rokov som sa snažil nájsť v Bratislave privátny priestor v centre mesta, ktorý nepatrí pod štátnu správu ani samosprávu a je verejne dostupný na osadenie mojej sochy Pičus. Socha, takisto ako aj ja, sme rodení Bratislavčania, preto som rád, že sa nám konečne aj vďaka nadšencom podarilo nájsť vhodné miesto,“ napísal do poznámky k pozvánke autor tohto kontroverzného diela Viktor Frešo. Slávnostné odhalenie sochy sa konalo minulý štvrtok, teda 19. apríla pre galériou, ktorá nesie meno herca Andyho Hryca. Ten sa tejto akcie samozrejme tiež zúčastnil spoločne s dcérou Wandou a spoločnosť mu robili jej dvaja starší  synovia, teda jeho vnuci – Artem a Vadim. Práve on poskytol Frešovi svoj súkromný priestor, kde mohol spomínanú plastiku inštalovať. Bratislavské noviny Viktora oslovili, aby nám priblížil okolnosti vzniku sochy Pičusa.

Zdroj: Instagram M.M.

Takto sa osadenie sochy pripravovalo: 

„Urobil som ho v roku 2013 a vznikol ako socha zo série hláv a charakterov, ktorým sa venujem už od nepamäti. Precestoval som s ním už veľa krajín Európy. Bol už aj v Amerike a najbližšie pôjde do Austrálie,“ hovorí Frešo, ktorý si nemyslí, že by bola jeho socha niečím výnimočná. „Ide o sochu nasraného a zamindrákovaného chlapíka, ale jedna z legiend, ktorými je toto moje dielo opradené, hovorí o tom, že u každého, kto ho chytí za prirodzenie, sa dostaví pocit okamžitého šťastia,“ dodal s úsmevom bratislavský výtvarník.

Zdroj: Facebook

​Viktor Frešo, Pičus a Wanda Adamik Hrycová. 

(ars, foto: Facebook)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie