VIDEO: Policajti diviaka z centra Bratislavy zatiaľ nenašli – majú sa ľudia dôvod báť?

16.4.2018

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

V noci z piatka na sobotu sa po chodníku na Dunajskej ulici pohyboval diviak. Jednému z vodičov, ktorý v tom čase prechádzal okolo, sa ho podarilo aj nakrútiť na mobilný telefón. Bratislavské noviny zisťovali na mestskej polícii, aký osud nebezpečné zviera postretol.

„Dostali sme niekoľko hlásení o tom, že v centre Bratislavy bol cez víkend videný diviak, ale našim hliadkam sa ho zatiaľ nikde nepodarilo nájsť. V prípade, že by sa v meste opäť objavil a podarilo by sa nám ho lokalizovať, tak budeme kontaktovať poľovnícke združenie, ktoré je v takomto prípade oprávnené zo zákona konať. Museli by ho strelou uspať a previezť na pre ľudí bezpečné miesto, mimo obývanú zónu nášho hlavného mesta,“ povedal v pondelok pre Bratislavské noviny hovorca Mestskej polície Peter Pleva, podľa ktorého sa zviera malo vyskytovať aj na Rázusovom nábreží. Bratislavčan Marek Raffay ho videl v tú istú noc pobehovať aj po ulici 29. augusta, ktorá je za rohom od Dunajskej. „Smeroval na Americké námestie. Chcel som zavolať mestskú políciu, ale nevedel by som jej udať presnú adresu, kde sa zviera momentálne nachádza. Išlo okolo mňa aj auto štátnych policajtov, ktorým som kýval, ale vôbec sa im neuráčilo zastaviť. Neviem či som im mal vbehnúť na cestu a pod kolesá, aby som im mohol oznámiť, že po ulici pobehuje diviak.“ Treba len veriť, že diviak z centra mesta opäť utiekol do svojho prirodzenejšieho prostredia, teda do prírody a neukryl sa niekde do kríkov napríklad v Medickej záhrade, ktorá sa nachádza najbližšie v lokalite, kde sa cez víkend vyskytoval.

V posledných dvoch – troch rokoch sme na území Bratislavy zaznamenali hneď niekoľko prípadov, kedy sa diviaky z Mestských lesov vybrali až na okrajové sídliská v Devínskej Novej Vsi, Dúbravke či Karlovej Vsi. Celé stádo pobehovalo aj popri cintoríne v Slávičom údolí. V máji minulého roku nahlásili Dúbravčania niekoľkých diviakov priamo v areáli Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na ulici Karola Adlera. Mestskú políciu aj poľovníkov k nim vtedy privolal vicestarosta Dúbravky Ľuboš Krajčír. Takisto ich uspali a previezli na Devínsku Kobylu.

Zdroj: koláž abn

O tom, že diviaky už dávno stratili plachosť a prestali sa strániť ľudí hovoril v Bratislavských novinách aj Eduard Pokorný - predseda Mestskej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu Bratislava. Problém je podľa neho aj v tom, že okolité lesy či už štátne, mestské alebo iné, slúžia podľa najmä na turizmus a rekreáciu. „Sú plné ľudí. Turistov, cyklistov, nočných cyklistov alebo hubárov. Zver tak nemá pokoj cez deň, ani v noci,“ priblížil Pokorný s tým, že zvery tak hľadajú iné miesta a dostávajú sa do opustených záhrad alebo obytných zón. Ak už človek s diviakom stretne, tak by ho nemal plašiť ani sa mu pozerať priamo do očí, ale radšej pokojne, chrbtom pomaly cúvať preč. Pri prípadnom napadnutí si treba ľahnúť na zem a rukami chrániť najmä krk a hlavu.

(ars, foto: abn, video: YouTube)

Páčil sa vám článok?