Mesto cez víkend opäť otvára svoje brány – čo všetko bude zadarmo?

16.4.2018
Otvorenie mestských brán

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Bezplatne do ZOO, na Devín, do múzeí, na plaváreň či dúbravský zimný štadión alebo vyhliadkovou loďou po Dunaji? Už počas tohto víkendu, teda od 21. do 22. apríla sa chystá do ulíc Bratislavy až 150-tisíc ľudí, aby sa zúčastnili niektorého z podujatí v rámci 15. ročníka Bratislavských mestských dní.

Hlavný program sa začne v sobotu o 10.00 h pri Michalskej bráne tradične odomknutím mestských brán.

Rátať treba najmä na najlukratívnejších atrakciách aj s hodinovým čakaním. Príkladom je prehliadka kostnice v podzemí Námestia SNP v historickej kaplnke sv. Jakuba. Dostať sa do nej v priebehu roka totiž nie je možné.

Ak vás v sobotu zláka 45-minútová vyhliadková plavba loďou Martin (v sobotu každú hodinu od 10.00h do 16.00h), vstupenky si musíte zabezpečiť vopred, a to na pracovisku prvého kontaktu v budove magistrátu už 18. apríla o 9 hod. ráno.  

Zoologická záhrada každoročne priláka aj 20-tisíc návštevníkov nielen preto, že štvorčlenná rodina značne ušetrí, keďže bežné rodinné vstupné je 20 eur. Pripravený je aj program pre deti, vozenie na poníkoch a mestskí kynológovia predvedú na lúke nad voľným výbehom koňov v priestore pod nosorožcami, čo dokážu ich cvičené psy. 

K tradične obľúbeným atrakciám podujatia patrí okrem návštevy Primaciálneho paláca aj smetiarske auto OLO, ktoré tento rok nájdete na Tyršovom námestí. Nájdete tu aj smetiarsku fotobúdku, kde sa deti môžu odfotiť v smetiarskej uniforme. Mal by sa tu nachádzať aj veselý autobus so súťažami.

V sobotu sa s deťmi oplatí prísť aj na Partizánsku lúku, kde budú pre ne v rámci Lesníckych dní pripravené rôzne súťaže. Biofarma Stupava privezie aj živé zvieratká, zdarma bude aj Sedačková lanovka Kamzík – Snežienka.

Tohtoročnou novinkou sú trhy na Primaciálnom námestí, konkurenciu však budú mať v Dobrom trhu, ktorý sa koná 22. apríla na Jakubovom námestí.

Bezplatný vstup bude aj do uzatvorených expozícií Mestského múzea ako je Stará radnica, Múzeum hodín, Apponyinho palác či do antickej Gerulaty v Rusovciach. Takisto sa budete môcť stať turistom vo vlastnom meste . Jedna z tematických prehliadok bude napríklad aj v parku na Račianskom mýte v sobotu od 14.30h. Ak chcete vedieť viac o Centrálnom parku Nového Mesta, stretnutie sa začína pri soche Hirošima.

Do Múzea petržalského opevnenia je zameraného na predvojnové Československo a jeho jedinečný pevnostný systém, ktoré sa nachádza pri štátnej hranici Petržalka-Berg, sa dostanete oba víkendové dni aj historickým autobusom Karosa.  Odchody spod Mosta SNP (nástupište č. 3) budú každú hodinu od 10:00 do 16:00 h . Odchody z parkoviska na hraničnom priechode každú hodinu od 10:10 do 16:10 hod. Trasa autobusu: Most SNP - Einsteinova - Viedenská cesta - hraničný priechod Petržalka - Berg a späť po rovnakej trase. Možnosť nástupu a výstupu bude obojsmerne aj na zastávke Einsteinova.

Keďže v meste budú davy ľudí, pripravte sa na problémy s parkovaním. Magistrát odporúča využiť na prehliadky mestskú hromadnú dopravu, ktorá bude posilnená. V rámci podujatia budú premávať aj historické vozidlá, a to električka z Hlavnej stanice, trolejbus  na Kolibu, historický autobus od SND na Železnú studničku a už spomínaná Karosa od Mosta SNP k Bunkru BS-4.

(in, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?