FOTO: Pôjde revitalizácia vnútrobloku na Šustekovej dostratena?

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Začiatkom minulého roka avizovala mestská časť, že začne realizovať revitalizáciu vnútrobloku, ktorý je ohraničený bytovými domami na Šustekovej 9-15 a Šustekovej 19-23. Plánovala sa spýtať aj obyvateľov, ako si ju predstavujú. Odvtedy prešiel rok a nič sa nedeje.

„V roku 2017 plánujeme spolu s občanmi vytvoriť zámer, dať spracovať projektovú dokumentáciu a začať riešiť povolenia. Ak by všetko prebiehalo dobre, v tom najlepšom by sme mohli začať v II. polroku 2018,“ informovala nás mestská časť Bratislava – Petržalka v marci minulého roka. Projekt sa dostal do programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja, bolo naň vyčlenených 200-tisíc eur, obyvatelia boli plní nádejí, pretože rekonštrukciu chceli už minimálne dva roky. Mestská časť plánovala, že sa s vlastníkmi bytov stretne a na základ ich požiadaviek vytvorí návrh. Následne na základe tohto  zámeru spracuje projektovú dokumentáciu, vybaví stavebné povolenie...

Chceli sme vedieť, ako by si obyvatelia rekonštrukciu predstavovali, tak sme ich oslovili aj my. „Základné veci, ktoré by sa mohli spraviť sú oprava obrubníkov, mohli by pribudnúť lavičky a smetné koše, detské ihrisko, privítal by som viac stromov, menej betónu,“ napísal nám Tomáš Kuša a dodal, že zo smelších plánov si predstavuje priestor, kde by sa napríklad cez leto mohlo premietať kino pod holým nebom. „Keď je kino v lese v Líščom Údolí, tak prečo by nemohlo byť na Šustekovej?

Martin Macko, zástupca vlastníkov bytov na Šustekovej 19 napísal: „Nakoľko za od doby, odkedy som vyrastal na uvedených plochách nič nezmenilo (37 rokov), predstavovali by sme si výmenu spevnených plôch za modernejšie povrchy, ohraničiť hracie plochy pre deti, obnoviť detské ihrisko a doplniť ho oplotením, doplniť zeleň a obnoviť trávniku, zriadiť oddychové plochy pre dôchodcov.“ Dodal, že plochu by doplnil o kamerový systém napojený na mestskú políciu.

Jozef Hrušecký zo Šustekovej 23 by zúžil chodníky pred bytovými domami, urobil oddychovú zónu s lavičkami, spravil univerzálne ihrisko pre deti, oplotené pieskovisko pre najmenších, zakázal parkovanie osobných vozidiel a vyhlásil tam pešiu zónu.

Aj Anton Zsíros, riaditeľ správcovskej spoločnosti domov Šustekova 19-23 nám potvrdil, že by skôr privítali zónu bez áut. Dodnes totiž vyzývajú majiteľov nebytových priestorov pod domami, aby uvoľnili prístupovú cestu uvoľnili, ktorá má slúžiť pre záchranárov a nerobili si parkovisko na chodníku.

Práve autá sa ukázali pri rekonštrukcii ako prekážka. Jedného z iniciátorov zámeru, ktorý sa zasadil o to, že mestská časť na projekt vyčlenila až 200-tisíc eur, poslanca Milana Vetráka, sme sa pýtali, prečo sa rekonštrukcia za rok nikam neposunula. „Zobral si to na starosť referát investičných činností. Ak však aj boli stretnutia s občanmi, tak zrejme len individuálne, pretože na úrade po návšteve vnútrobloku dospeli k záveru, že v priestore parkuje veľmi veľa áut a pre tie treba nájsť nové miesto. Ideálny variant pod zemou je však príliš drahý. Nemyslím si však, že by výstavba parkovacích miest mala brzdiť revitalizáciu tohto vnútrobloku, pretože parkovanie sa dá riešiť aj mimo neho," povedal nám Milan Vetrák. To, že mestská časť hľadá miesto, kam by sa mohli autá presunúť, nám potvrdila aj Silvia Vnenková z komunikačného oddelenia Petržalky.  

Zdroj: Matúš Husár

​Obyvatelia Šustekovej 19-23 si pre svoje autá vedia nájsť iné parkovanie, problém majú podľa poslanca skôr obyvatelia Šustekovej 9-15. „Tí by parkovanie chceli ponechať aj za cenu, že sa revitalizácia vnútrobloku neuskutoční,“ tvrdí.   „V každom prípade sme sa na komisii investičných činností dohodli, že miestny úrad zvolá stretnutie so zástupcami vlastníkov bytov, aby zistil, akú úlohu pri rekonštrukcii zohráva vyriešenie parkovania vo vnútrobloku.“

Smutné je len to, že vyčlenené peniaze sa už minuli na iné veci a v tohtoročnom rozpočte už  200-tisíc eur na vnútroblok Šustekova nenájdete.

(in, foto: Matúš Husár)

Páčil sa vám článok?