Prípravné práce na Carltone sú už ukončené

16.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch sa končia prípravné práce na rekonštrukcii hotela Carlton na Hviezdoslavovom námestí. Ich súčasťou bola aj výmena drevených stropov za betónové a zbúranie prístavieb v zadnej dvorovej časti hotelového komplexu.

Po skončení tejto etapy by sa malo začať so samotnou rekonštrukciou hotela a s výstavbou podzemných garáží pred budovou Carltonu.

Ako nás informoval autor projektu rekonštrukcie Carltonu Ing. arch. Vladimír Vršanský, stále nedostali stavebné rozhodnutie, na základe ktorého sa môže začať s rekonštrukčnými prácami. So stavebným úradom sa investor dohodol, že po predložení súhlasného stanoviska Starého Mesta a magistrátu k výstavbe podzemných garáží, im vydajú územné rozhodnutie. Magistrát však do svojho rozhodnutia vsunul podmienku vybudovania vstupu do garáží aj z Gorkého ulice.

Podľa V. Vršanského nový vstup by si vyžadoval úpravu projektu a nové rokovania s vlastníkmi pozemkov, čo by práce oddialilo najmenej o pol roka. To by, samozrejme, zablokovalo aj vydanie stavebného povolenia na samotný Carlton. Po rokovaní so zástupcami hlavného mesta sa nakoniec dohodli, že magistrát vydá doplnok k rozhodnutiu, v ktorom bude uvedené, že vjazd z Gorkého ulice bude riešený ako samostatná stavba. V takom prípade nebude brzdiť získanie povolenia na práce týkajúce sa obnovy a dostavby hotela.

Dodatok je už aj s ostatnou dokumentáciou na oddelení životného prostredia Okresného úradu Bratislava I, ktorý by mal v najbližších dňoch vydať územné rozhodnutie na výstavbu podzemných garáží. Na základe toho potom stavebný úrad vydá stavebné povolenie na rekonštrukciu Carltonu. Získanie stavebného povolenia na obnovu a dostavbu hotela je totiž podmienené vydaním územného rozhodnutia na výstavbu podzemných garáží.

Doteraz najväčšie výhrady zo strany úradov boli k zásahu do priestoru pred hotelom Carlton, ktorý sa dotkne najmä verejnej zelene. Aj tento problém sa nakoniec, vďaka spolupráci investora s environmentálnymi organizáciami podarilo úspešne vyriešiť. Nové riešenie bolo zapracované aj do projektu.

V prípade, že kompetentné úrady vydajú potrebné povolenia čo najskôr, budú môcť práce na rekonštrukcii plynulo pokračovať, aby termín otvorenia hotelového komplexu, ktorý je naplánovaný na koniec roku 2000, mohol byť dodržaný.

Milan Šeršík

Páčil sa vám článok?