Niektorým opravené lampy prekážajú

16.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s pokračujúcou rekonštrukciou verejného osvetlenia v meste väčšina obyvateľov ocenila zlepšenie, ktoré nastalo v uliciach po zotmení. O doterajších rekonštrukčných prácach a o súčasnom stave osvetlenia sme sa pozhovárali s Martinom MICHÁ­LEKOM zo spoločnosti Siemens, ktorá sa stará o verejné osvetlenie v Bratis­lave.

- Modernizácia verejného osvetlenia v Bratislave je v podstate ukončená. Zostávajú nedoriešené niektoré veľké križovatky, ktoré budú rozširované, respektíve inak upravované a preto v takýchto prípadoch čakáme s modernizáciou osvetlenia na uskutočnenie týchto stavebných zámerov mesta. Viaceré ulice sa nám podarilo zrekonštruovať ešte v tomto roku, niektoré ulice sú pred dokončením, iné plánujeme zrekonštruovať na budúci rok. Keď sme začiatkom minulého roka prevzali od mesta prevádzkovanie verejného osvetlenia, bolo funkčné na 30 percent, jeho modernizáciou sa nám do konca roka 1997 podarilo funkčnosť osvetlenia zvýšiť až na 85 percent. Po rekonštrukčných prácach, ktoré sme tento rok realizovali a ktoré do konca roku ešte urobíme, očakávame, že funkčnosť osvetlenia stúpne aspoň na 90 percent.

Znamená to, že 10 percent ulíc bude v noci tmavých?

- Nie, tých 10 percent, to sú bodové výpadky osvetlenia spôsobené najmä káblovými poruchami. Často nám plynári, vodári a iní investori pri stavebných prácach, úpravách ciest a chodníkov preseknú káble, ktoré máme v zemi a tým znefunkčnia niektoré svietidlá. Keby nebolo týchto tzv. tretích vplyvov, funkčnosť bratislavského osvetlenia by bola vyššia. Po úplnom dokončení modernizácie a rekonštrukcie do konca roku 2001 plánujeme ešte zvýšiť funkčnosť osvetlenia v meste na 95 percent. Vzhľadom na vyčíňanie vandalov, životnosť výbojok a spomínané zásahy tretích osôb do rozvodov nemôže funkčnosť osvetlenia nikdy dosiahnuť 100 percent. Problémy nám spôsobujú aj samotní občania, ktorým svietia lampy do okien a žiadajú, aby sme v tom ich stožiari vytočili poistku. Ide o lampy, ktoré roky nesvietili, opravili sme ich a niektorým to prekáža.


Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?