FOTO: Predstavenia opery Sadko v SND museli zrušiť – dôvodom bola nebezpečná rašelina!

22.3.2018

Zdroj: SND

Páčil sa vám článok?

V Slovenskom národnom divadle majú problém. V sobotu 24. marca sa tu pôvodne malo odohrať opera Sadko od ruského romantika Nikolaja Rimského-Korsakova, ale tento titul bol stiahnutý z repertoára. Ešte stále sa totiž nevyriešila k spokojnosti členov umeleckého súboru situácia s kontaminovanou rašelinou, ktorá sa počas predstavenia nachádzala na javisku a spôsobovala im rôzne zdravotné ťažkosti.

Na to, že rašelina, ktorú sem priviezli v uzatvorených kontajneroch z Belgicka, nie je v poriadku, prišli už technici, keď ju vykladali a prevážali do skladových priestoroch v novej budove SND. Na jej povrchu sa totiž nachádzala pleseň. Po jej odstránení rašelinu v celkovej hmotnosti 4 tony vysypali na javisko, nakoľko mala byť súčasťou operného predstavenia Sadko, ktoré v Bratislave naštudoval americký režisér Daniel Kramer. Opera sa však už žiadnej reprízy nedočkala. Predstavenie, ktoré sa malo odohrať 15. februára, bolo na poslednú chvíľu nahradené operou Turandot od Pucciniho. Herci odmietli v Sadkovi účinkovať až do odstránenia závažných nedostatkov súvisiacich práve s kontaminovanou  rašelinou, ktorá im spôsobovala rôzne zdravotné problémy. Niektoré členky operného zboru museli po zemine nielen chodiť, ale v nej aj ležať, prípadne sa do nej zahrabať, čo im spôsobovalo kožné alergické reakcie. Viacero sólistov i zboristov opery sa sťažovalo aj na problémy s dýchaním, nakoľko z rašeliny sa veľmi intenzívne prášilo. Potvrdili to aj členovia divadelného orchestra, ktorí mali od prachu zašpinené notové partitúry.

Zdroj: SND

​V divadle uznali, že prítomnosť rašeliny na javisku môže spôsobovať zvýšenú prašnosť, ale jediným opatrením, ktoré vedenie prijalo, bolo častejšie kropenie rašeliny na javisku. Zamestnanci SND však žiadali, aby sa urobil laboratórny rozbor rašeliny, ktorý medzitým vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Ten však obsahoval najmä číselné údaje jednotlivých meraných veličín, ktorým herci celkom nerozumeli a preto o interpretáciu požiadali spoločnosť MIOMED, s.r.o., ktorá je aj zmluvným partnerom SND. Firma vo svojom stanovisku uvádza: „Aj napriek roseniu javiska z dôvodu zníženia miery prašnosti dochádza k nežiaducemu ohrozeniu zdravia – negatívnemu pôsobeniu plesní, ktoré boli zistené v rámci výkonu merania a sú uvedené v protokole. Okrem nich však, na základe preventívno-lekárskych skúseností dochádza aj k pomnoženiu druhov baktérií, ktoré môžu viesť u vnímavých jedincov k alergickým zápalovým reakciám dýchacích ciest a v niektorých prípadoch až k závažnému zápalu pľúc – exogénna alergická alveolitída s možnými trvalými následkami, ktorá by v tomto prípade navyše spĺňala aj kritéria pre priznanie choroby z povolania.“ Vedenie SND však podľa názoru účinkujúcich tento odborný posudok bagatelizuje a preto vyhlásili ich základné odborové organizácie štrajkovú pohotovosť. O netradičnú situáciu v súvislosti s pozastavením opery Sadko sa začali zaujímať aj Bratislavské noviny, ktoré o vyjadrenie požiadali tlačovú tajomníčku SND a Izabela Pažítková nám poskytla nasledujúce stanovisko: „V súvislosti s použitím biologickej zeminy a umelého granulátu v inscenácii opery Sadko stále čakáme na vyjadrenie Regionálneho úradu pre verejné zdravotníctvo, ktorému sme ponúkli viaceré alternatívy riešenia spornej časti inscenácie a ktorý sa má definitívne vyjadriť, pričom by mal vo svojom rozhodnutí zohľadniť aj správu spoločnosti MIOMED.“

Zdroj: SND

Samozrejme, že problémy, ktoré nastali s operou Sadko, už niekoľkokrát riešili generálny riaditeľ Marián Chudovský a riaditeľ Opery SND Stanislav Jakubek.  Vedenie divadla najskôr chcelo, aby sa v predstaveniach pokračovalo tak ako bolo pôvodne naplánované, ale napokon muselo požiadavkám odborárov ustúpiť. Momentálne je teda operné predstavenie zrušené, ale vzhľadom k tomu, že jeho hudobné naštudovanie stálo súbor nemalé úsilie a SND nemalé peniaze, tak sa uvažuje, že by sa Sadko v budúcnosti uvádzal buď v koncertnom prevedení alebo by bola odstránená kontaminovaná rašelina z javiska.

Zdroj: SND

​(ars, foto: snd)  

Páčil sa vám článok?