FOTO: Exminister školstva Peter Plavčan začal maľovať obrazy – vystavuje ich na Bratislavskom hrade!

20.3.2018

Zdroj: Koláž bn

Páčil sa vám článok?

Odkedy v auguste minulého roka odišiel Peter Plavčan z postu ministra školstva, tak o ňom nebolo príliš počuť. O to viac tento týždeň prekvapila informácia, že sa na Bratislavskom hrade bude konať vernisáž jeho obrazov. Vy ste tušili, že exminister sa vo voľnom čase okrem tréningov karate venuje aj maľovaniu?

​„Pravdupovediac aj mňa tým prekvapil, ale musím skonštatovať, že príjemne,“ povedal pre Bratislavské noviny Ľuboslav Móza – odborný znalec pre výtvarné umenie, ktorý už ako kurátor usporiadal nejednu výstavu. Aká bola vernisáž diel Petra Plavčana, ktorá sa pod názvom Radosť zo záhadných krajín v pondelok 19. marca o 18,00 hod. konala na Západnej terase Bratislavského hradu? „Prišlo na ňu asi 500 ľudí, teda bol o jeho tvorbu naozaj mimoriadny záujem. Akurát politikov bolo možno trochu menej, ako by som očakával, čo bolo asi spôsobené aj tým, že v tejto sfére prežívame mimoriadne turbulentné obdobie,“ pokračuje pán Móza, podľa ktorého je Peter Plavčan celkom talentovaným výtvarníkom.

„Vzhľadom k tomu, že väčšinou maľuje na plátno veľkosti A4, teda s rozmermi 21 krát 30 centimetrov, tak je priam obdivuhodné, aký veľký priestor dokáže zachytiť na takej miniatúrnej ploche. Na autorovi vidno, že je dlhodobo fanatik do výtvarného umenia. Remeselné základy získal u akademickej maliarky Soni Herényiovej a z umeleckého hľadiska mu nemôžem nič vyčítať. Nie je to plytké ani gýč. Možno z hľadiska celkovej atmosféry a použitých farieb sa môžu zdať jeho obrazy niekomu trochu ponuré a štýlovo sú naviazané na klasiku,“ dodal Móza. Exminister Plavčan intenzívne maľuje približne rok a na výstave, ktorá sa koná na Bratislavskom hrade, prezentoval približne 30 svojich olejomalieb. Tvorbu Petra Plavčana na Bratislavskom hrade si môžete osobne pozrieť až do 13. apríla.

Vo vestibule západnej terasy Bratislavského hradu súčasne vystavovala svoju tvorbu mladá výtvarníčka Paulína Rajtáková (na obrázku v strede):   

Zdroj: Facebook

​Obrazy Petra Plavčana nájdete v našej fotogalérii. 

(ars, foto: facebook)

Páčil sa vám článok?