FOTO a VIDEO: Zabudnuté prípady inšpektora Šétaffyho vyšli aj knižne!

19.3.2018
0

Zdroj: Marenčin PT a archív J.Š.

Páčil sa vám článok?

Určite ste si všimli, že v tlačenom vydaní Bratislavských novín pravidelne na pokračovanie uverejňujeme sériu kriminálnych prípadov inšpektora Šétaffyho. Pred niekoľkými dňami vyšli Zabudnuté prípady aj knižne a to vďaka vnukovi slávneho bratislavského kriminalistu, ktorý sa mimochodom tiež volá Jozef Šétaffy. Publikáciu spojenú aj so životným príbehom jeho deda - detektíva na trh uviedlo vydavateľstvo Marenčin PT.

Možno si niektorí čitatelia doteraz mysleli, že Jozef Šétaffy je vymyslenou, respektíve fiktívnou postavou ako napríklad Sherlock Holmes, lenže on naozaj existoval. Narodil sa 22. decembra 1897 a po absolvovaní gymnázia v Skalici a vyššej lesníckej školy dva roky bojoval na fronte v 1. svetovej vojne. A po dvojročnom pôsobení v lesníckom adjunkte na panstve princa Hohenlohe nastúpil k polícii. Stal sa kriminálnym inšpektorom I. triedy a v rokoch 1920 – 1945 bol aj skupinovým vedúcim Policajného riaditeľstva v Bratislave. Po  skončení druhej svetovej vojny pracoval ako úradník na Fonde národnej obnovy, pomocný robotník, vrátnik či recepčný. Zomrel 18. decembra 1977 vo veku nedožitých 80 rokov.

Zdroj: archív Jozefa Šétaffyho

​V medzivojnovom období sa inšpektor Šétaffy preslávil vysokou úspešnosťou pri vyšetrovaní pridelených kriminálnych prípadov a neštandardnými postupmi pri odhaľovaní zločinu a jeho páchateľov. Mal povesť dôsledného a nekompromisného kriminalistu, pritom rešpektoval zákonné práva páchateľov, ich ľudské slabosti a ťažké životné situácie. Preto ho aj mnohí ľudia z podsvetia považovali za korektného „partnera“ a mnohokrát s ním spolupracovali pri objasňovaní najťažších prípadov. Povrávalo sa, že niektorí páchatelia, keď sa dozvedeli, že ich „prípad“ vyšetruje inšpektor Šétaffy, prišli sa sami prihlásiť s vedomím, že budú tak či tak odhalení, ale zároveň aj s oprávnenou nádejou, že pán inšpektor to zohľadní pred sudcom ako poľahčujúcu okolnosť.

Zdroj: archív Jozefa Šétaffyho

​Inšpektor Šétaffy sa zapísal do histórie medzivojnovej Bratislavy ako kriminalistická legenda. Spomienky na najzaujímavejšie prípady uchoval vo svojom archíve jednak odloženými článkami s dobovej tlače a tiež poznámkami spracovanými do jednotlivých príbehov. Práve z týchto autentických materiálov jeho vnuk Jozef Šétaffy zostavil knihu Zabudnuté príbehy inšpektora Šétaffyho, v ktorej  autor prezentoval viaceré skutočné kriminálne činy medzivojnového obdobia, ale zároveň zdokumentoval zaujímavý životný príbeh svojho deda – dnes už priam legendárnej postavy „starej“ Bratislavy.

Zdroj: anc

​Vnuk slávneho inšpektora Jozef Šétaffy s dobovými archívnymi materiálmi, ktoré tu zanechal jeho dedo. 

Byť v tých časoch policajným detektívom, nebolo vôbec jednoduché a vyžadovalo si to poriadnu univerzálnosť. Každý uchádzač o prácu v polícii musel absolvovať osemnásť učebných predmetov, prejsť všetkými policajnými oddeleniami od podateľne, cez ohlasovací úrad, mravnostné oddelenie a trestnú evidenciu až kriminálne oddelenie.

Jozef Šétaffy sa stal inšpiráciou aj pre slovenských filmárov, ktorí ho v roku 1985 preniesli aj na televízne obrazovky v miniseriáli To je váš prípad, Šétaffy. Každá epizóda bola venovaná jedného z jeho slávnych kriminálnych prípadov. Vizuálnu podobu napokon dostali príbehy Dobrodružstvo v Piešťanoch, Krádež kobercov, Ako okradli slávneho herca Hansa Mosera či Pamätné Vianoce, kde inšpektor, ktorého si zahral Ivan Rajniak, rieši krádež vzácneho rodinného šperku.

Televíznu podobu inšpektora Šetáffyho si môžete pripomenúť tu:

(ars, foto: archív J.Š., video: YouTube) 

Páčil sa vám článok?