Na hostinci Leberfinger je unikátny erb

14.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Hostinec Leberfinger v petržalskom Sade Janka Kráľa bol niekoľkoročných peripetiách konečne zrekonštruovaný. Postaral sa o to najmä riaditeľ divadla WEST Ľubo Roman, ktorý tu v spolupráci s mestskou časťou Petržalka a viacerým sponzorom dokázal vybudovať taký „malý zázrak“..

Najstarší verejný park v strednej Európe sa tak môže pochváliť vynoveným hostincom, v ktorom bude penzión pre hercov „vo výslužbe“, klub petržalského starostu a reštaurácia. Ako pri otvorení hostinca Leberfinger povedal Ľubo Roman, na toto miesto chodievali s Paľom Mikulíkom ešte ako chlapci.

„Pri veslárskom klube som skočil do Dunaja a plával som na kúpalisko Lido. Paľo bežal po brehu, lebo nevedel tak dobre plávať. Už vtedy sa nám ten dom zdal smutný,“ povedal Ľ. Roman. S myšlienkou vrátiť do hostinca Leberfinger život, prišiel po tom, čo bol nedávno chorý, keď sa rozhodol, že pomôže aj kamarátovi Paľovi Mikulíkovi. Ten totiž v zrekonštruovanom objekte našiel svoj domov, kde sa mu najmä zásluhou Ľuba Romana dostane nevyhnutnej opatery.

Ako uvádzajú bratislavské historické pramene, hostinec stál pri nástupišti na tzv. lietajúci most. Bola to vlastne kompa, ktorá bola reťazami pripevnená na ostrovček uprostred Dunaja a po prúde okolo svojej osi premávala z jedného brehu na druhý. Hostinec bol zájazdný, pretože poskytoval ubytovanie cestujúcim prichádzajúcim z Viedne, ktorí sa nestihli touto kompou preplaviť do mesta. Hostinec bol majetkom mesta a prívlastok Leberfingerov dostal po hostinskom, ktorý mal objekt od mesta prenajatý. Naposledy patril Komunálnym službám mesta Bratislavy, ktoré tu mali učňovské stredisko kominárov. Pred niekoľkými rokmi vyhorel.

Nad bránou hostinca je zavesený znak Bratislavy z 19. storočia, ktorý sa od ostatných mestských znakov líši tým, že jeho autor pred bránu trojvežia dal most. Ide o doteraz málo známu raritu, o ktorú sa zaslúžil iniciatívny „umelec“.

(brn)

Páčil sa vám článok?