Festival Creme de la Créme budúci týždeň predstaví to najlepšie z francúzskej filmovej produkcie

13.3.2018
Týždeň francúzskeho filmu

Zdroj: citylife.sk

Páčil sa vám článok?

Po piaty raz sa bude v Bratislave konať prehliadka súčasného francúzskeho filmu. Créme de la Créme sa v hlavnom meste uskutoční od 22. do 28. marca v rámci Mesiaca frankofónie a počas marca a apríla aj v ďalších 20 mestách, v 28 kinách po celom Slovensku. Minulý rok ju navštívilo až 7000 divákov.

„Festival od svojho začiatku v roku 2012 stále rastie a rastie, najviac sme hrdí na to, že podujatie nie je obmedzené na Bratislavu, ale koná sa na celom Slovensku," uviedol Jean-Pierre Jarjanette, riaditeľ Francúzskeho inštitútu na Slovensku. Tento rok premietne 24 francúzskych filmov, divákov čaká 12 slovenských premiér.

„Program festivalu Créme de la Créme sa snaží osobitne osláviť naše kultúrne dedičstvo prostredníctvom predstavenia dôležitých umelcov od Paula Gauguina cez Romaina Garyho a Renoira, Rodina alebo Jeana-Luca Godarda. Počas festivalu sa budete môcť ponoriť do neuveriteľného osudu týchto veľkých mužov, ktorí sa odvážili snívať viac ako ostatní," konštatoval Christophe Léonzi, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.

Prehliadku otvorí životopisná komediálna dráma Prísľub úsvitu (r. Eric Barbier), film, ktorý získal štyri nominácie na Cézara a je inšpirovaný majstrovským dielom jedného z najvýznamnejších románopiscov 20. storočia Romaina Garyho.
Program prehliadky organizovanej Francúzskym inštitútom na Slovensku v spolupráci so spoločnosťou Film Europe, tvorí päť sekcií. Créme Premiéry ponúknu film, ktorý otváral minuloročný festival v Cannes Ismaelove prízraky (r. Arnaud Desplechin) - nepredvídateľný príbeh ľúbostného trojuholníka s Mathieu Amalricom, Marion Cotillard a Charlotte Gainsbourg v hlavných úlohách. Ivan Hronec, generálny riaditeľ spoločnosti Film Europe, upozornil aj na film oscarového režiséra Michela Hazanaviciusa Obávaný, ktorý rozpráva príbeh slávneho režiséra Jeana-Luca Godarda. Hosťom prehliadky bude iránska režisérka žijúca vo Francúzsku Sou Abadi. 

V sekcii Créme Art sa diváci môžu tešiť na tri snímky o spomínaných slávnych umelcoch - Gauguin (r. Edouard Deluc) s Vincentom Casselom v hlavnej úlohe, Rodin (r. Jacques Doillon) a Renoir (r. Gilles Bourdos). Tradičná sekcia Best of Créme ponúkne aj Cézarmi ovenčenú drámu 120 tepov za minútu (r. Robin Campillo), francúzskeho nominanta na Oscara - drámu o parížskych aktivistoch bojujúcich za obete AIDS, ale aj životopisný príbeh slávneho oceánológa Jacquesa Cousteaua Odysea (r. Jerome Salle).

Dejiskom bratislavskej časti Týždňa francúzskeho filmu budú kiná Film Europe, Lumiére, Mladosť, francúzske filmy sa budú premietať aj v Berlinke SNG a Cinemax Bory.

(TASR)

Páčil sa vám článok?