Horský park alebo Medická záhrada? Prinášame vám parkové tipy v Starom Meste, kde načerpáte novú energiu

12.3.2018
Niektoré stromy v záhrade už začali vysýchať - zahrada
Páčil sa vám článok?

Ak ste „parkový typ“, v Starom Meste si určite prídete na svoje, lebo táto časť sa môže popýšiť pestrejšou ponukou parkov a podobných miest oddychu. Zelené plochy v Bratislave skôr či neskôr ubúdajú a na ich miestach dostávajú prednosť developerské projekty. Pozrite si parky a záhrady v Starom Meste, ktoré ešte nepadli za obeť masívnej výstavbe.

História bratislavských parkov siaha do 18. storočia. Dodnes slúžia na oddych, stretnutie s priateľmi, šport a sú dejiskom rôznych podujatí.

U verejnosti obľúbená Medická záhrada je plná kvetinových záhonov, sôch, lavičiek na posedenie a v jej strede sa vyníma pekná fontána Labute, ktorá tvorí centrálny priestor záhrady. Nachádza sa tu pomník známeho slovenského spisovateľa Martina Kukučína či významného maďarského básnika Sándora Petöfyho. Atmosféru môže doplniť krásny Ondrejský cintorín hneď vedľa, keď pôjdete opačným smerom od neho, narazíte na pestrý Aspremontov palác, ktorý je barokovou budovou a národnou pamiatkou. Počas letných mesiacov sa tu môžete zrelaxovať aj vo forme cvičenia jógy a vaše deti sa zatiaľ zahrajú na ihrisku. Záhrada je ideálnym miestom pre všetkých, aj pre deti a tiež dôchodcov. Mamičky si však zvyknú sťažovať na prítomnosť bezdomovcov. V Domčeku Medická si pochutíte na zmrzline či káve alebo vybavíte pri káve a raňajkách obchodné stretnutie.

Zdroj: tripadvisor

​V blízkosti Medickej záhrady sa nachádza Námestie slobody, pre Bratislavčanov nostalgicky známe aj ako "Gottwalďák". Námestie je pomerne veľké, s obrovskou fontánou Družba, ktorá je, bohužiaľ, nefunkčná, a na jednej z jeho stranách sa nachádza letný arcibiskupský palác. Táto budova dnes slúži ako úrad vlády. Počas letných mesiacov sa môžete prísť kultúrne vyžiť, konajú sa tu rôzne kultúrne akcie či aktivity, obľúbený je napríklad lampiónový sprievod, ktorý sa konal minulý rok už po tretíkrát. Keďže námestie v súčasnosti nemá príliš lichotivý vzhľad, minulý rok bola vyhlásená architektonicko-urbanistická súťaž na jeho revitalizáciu a samotné ukončenie revitalizácie Námestia slobody je podľa slov hlavného mesta pre tento rok prioritou.

Zdroj: TASR

​​Za prezidentským palácom prilieha zo severu veľká osovo riešená záhrada, známa ako Grassalkovičova záhrada a jej korene siahajú až do roku 1780. Jej súčasná štruktúra naznačuje približne pôvodné usporiadanie. Jej chodníky sú lemované svetlami a lavičky bývajú často preplnené a pozor: záhrada sa na noc zamyká. V tomto parku nájdete aj jazdeckú sochu Márie Terézie a alej stromov, ktoré vysadili významné štátne návštevy Slovenska.

Zdroj: visitbratislava.com

​Určite vás nesklame ani prechádzka do cestičkami popretkávaného Horského parku. Pre študentov je toto miesto prvým kontaktom s Bratislavou, keďže sa tu nachádzajú študentské internáty. Horský park vznikol prakticky úpravou už jestvujúceho lesného prostredia, doplnením novými výsadbami, skvalitnením okrajových častí a vybudovaním prístupových ciest. Park sa nachádza v geografickom strede mesta, ktoré sa rozrástlo na všetky strany a jeho rozloha má až 22 hektárov. Prirodzeným centrom parku je Justiho pamätník primátor s odpočinkovou terasou. 
Dnes k parku patrí neodmysliteľne aj historická horáreň Horský park, ktorá sa stala vyhľadávaným miestom relaxu, stretávania sa ľudí a originálnym kultúrnym centrom Bratislavy. Jej súčasťou je aj záhrada, kde nájdu deti mnoho možností kreatívneho hrania, detské ihrisko s pieskoviskom a taktiež majú možnosť kontaktu s domácimi zvieratami, ktoré tu majú výbeh. Môžete si priestor prenajať a usporiadať vašim ratolestiam napríklad narodeninovú oslavu. Nájdete tu kaviareň Libresso Horáreň so 17 ročnou tradíciou, kde si môžete pochutiť aj na tradičných bratislavských orechových a makových rožkoch. V lete si tu môžete vyjsť na nejaké z množstva kultúrno-spoločenských podujatí. Nadácia Horský park okrem Horárne Horský park zveľaďuje Lesné Kino, Mama centrum, Lesnú školu a ďalšie aktivity.

Zdroj: tripadvisor

​V týchto dňoch by sa mali začať začať prvé stavebné práce a sadové úravy na Šafárikovom námestí – v Landererovom parku. Verejný priestor „Šafka“ konečne využije svoj potenciál a kľúčovú polohu v centre mesta. Do roku 1944 tu stál Landererov palác na ktorého mieste sa dnes nachádza provizórny park. V strede námestia sa nachádza malý parčík s Kačacou fontánou. Revitalizáciou prejde územie, ktoré ohraničujú ulice Dobrovičova, Gajova a Alžbetínska. Je to viac ako 7000 metrov štvorcových, z ktorých je dnes takmer polovica vyasfaltovaná. Po novom bude zeleň tvoriť väčšinu plochy. Po ukončení prác v parku pribudne teda nielen zeleň, ale aj obnovené detské ihrisko, nový psí výbeh, nové toalety a mestský mobiliár. Landererov park by mal byť dokončený a prístupný pre verejnosť v júni tohto roka.

Zdroj: TASR

​Parčík na Svoradovej ulici bol donedávna opustený, nevyužívaný a zanedbaný. Stal sa z neho však revitalizovaný a príjemný priestor k oddychu rôzneho druhu. Nachádzajú sa tam okrúhle lavičky, ktoré slúžia ako čitáreň, vznikla drevená terasa na vyvýšenom mieste a taktiež pódium pre divákov kultúrnych podujatí. Môžete sem prísť aj s deťmi, nachádza sa tu nové menšie ihrisko na hranie aj s hojdačkami. Park má aj nové osvetlenie a celý priestor skrášľujú novovysadené kvety, kríčky a stromčeky.

Zdroj: abn

Letná čitáreň U červeného raka je historická záhrada v bývalej obrannej priekope, ktorá bola vytvorená v polovici 14. storočia ako súčasť pasívneho obranného systému mesta. V roku 1961 sa priestor upravil ako letná čitáreň a konajú sa tu rôzne kultúrne a spoločenské podujatia. V spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom bývajú pripravené v rámci kultúrneho leta zaujímavé podujatia s pôvodnou i prekladovou literatúrou, prezentácie literárnych časopisov i publikácií, koncerty i divadelné predstavenia pre deti.

Zdroj:

​Približne pred rokom revitalizáciou prešiel aj park na Belopotockého ulici pri Slovenskom rozhlase. Zo zanedbaného priestranstva vznikol park s detským ihriskom i lavičkami. Park je u verejnosti oľúbený, aj preto, že je osvetlený. Verejný priestor tvorí centrálna čistinka s dospelou zeleňou po obvode. V strede parčíka je zasadený pamätný platan, ktorý sa ochranárom podarilo zachrániť z lesíka vyrúbaného na nábreží Dunaja, kde teraz stojí River Park. V blízkosti parku sa nachádza výbeh pre psov. Na mieste tohto parčíka mal pôvodne stáť polyfunkčný objekt, čo sa stretlo s veľkou nevôlou verejnosti a developerské plány tým boli zmarené.

Zdroj:

​Slubekova záhrada sa nachádza vo vnútrobloku ulíc Palisády, Kozia, Podjavorinskej a Zochova. V minulosti prešla čiastočnou rekonštrukciou, opravené boli nielen hracie prvky na ihrisku, ale aj altánok, vstupné schodisko a vstupná brána, dlažba, drevené posedenia a lavičky v celej záhrade. V 19.storočí patrila rodine Slubek Tá v budove pri záhrade mala okrem obytných priestorov aj výrobnú časť – bola tu známa Slubekova likérka.

Zdroj: citylife.sk

​Na romantické prechádzky môžete využiť záhradu, ktorá má pripomínať časy Márie Terézie a ktorú sprístupnili verejnosti v roku 2016. Stojí na podzemných garážach a nálezisku keltských stavieb, ktoré stavali Rimania. Obnovená baroková záhrada pri Bratislavskom hrade víta navštevníkov záhonmi, fontánou a sochami. V záhrade je vysadených 122 strieborných líp, okolo 6000 krušpánov v živých plotoch a okolo 1500 letničiek. Ak k vám zavíta zahraničná návšteva, určite je to jedno z miest, ktoré musí navštíviť. Záhradu obklopuje vysoký múr, ktorý tu bol podľa kancelára D. Guspana aj v minulosti a postavený je na presných základoch pôvodného múru.

Zdroj:

​(ncuki)

Páčil sa vám článok?