Chcete pomáhať druhým, no nemáte čas? Môžete sa pridať do Rýchlej roty

11.3.2018
0
Dobrovoľníci

Zdroj: dobrovolnictvoba.sk

Páčil sa vám článok?

Bratislavské dobrovoľnícke centrum pripravilo dobrovoľnícky program Rýchla rota. Vďaka nemu môžu ľudia pomáhať iným, aj keď nemajú veľa voľného času alebo nevedia, čo by mi mohli v rámci dobrovoľníctva robiť. Informovala o tom Zuzana Majerčíková z BDC.

Dobrovoľnícky program Rýchla rota vznikol aj na základe požiadaviek organizácií, s ktorými dobrovoľnícke centrum pracuje. „Často sa totiž stávalo, že pre svoje akcie potrebovali dobrovoľníkov na poslednú chvíľu, keď zistili, že nemajú pre podujatie dostatok pomocníkov,“ priblížila Majerčíková. Rýchla rota je určená aj pre tých, ktorí presne nevedia, v akej oblasti by chceli pomôcť, no vedia, že chcú ponúknuť svoj čas pre druhých. Tento dobrovoľnícky program ponúka šancu zapojiť sa do jednorazových akcií z rôznych oblastí života.

„Obracajú sa na nás organizácie, ktoré robia podujatia v kultúrnej, športovej, sociálnej oblasti, ale aj z oblasti životného prostredia či vzdelávania,“ podotkla Majerčíková. Na lepšiu orientáciu ľudí v tom, čo by ich mohlo v rámci dobrovoľníctva zaujímať, pomôže aj dobrovoľnícky kvíz na webe dobrovolnictvoba.sk. Podmienkou na vstup do dobrovoľníckeho programu je osobné stretnutie s koordinátorkou programu. Tá na úvodnom stretnutí zaškolí a vysvetlí záujemcom, ako bude celý program fungovať. „Následne bude posielať v pravidelných intervaloch dobrovoľnícke ponuky, do ktorých sa budú môcť zapojiť na základe záujmu a uváženia,“ vysvetlila Majerčíková.

Hlavnou podmienkou programu je zapojenie sa do neho aspoň raz za sezónu (zhruba od marca do októbra) a komunikácia s koordinátorkou aj vtedy, keď nemá dobrovoľník o danú aktivitu záujem. Tento mesiac sa BDC rozhodlo venovať svoju pravidelnú mesačnú „Zoznamku s dobrovoľníctvom" práve programu Rýchla rota. Ak niekoho táto možnosť dobrovoľníctva zaujala, môže prísť 22. marca do komunitného centra Kalab na Zámockej v Bratislave o 17.00 h a dozvedieť sa všetky potrebné informácie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?