Bratislavská MHD: Pribúdajú vozidlá s wi-fi pripojením

Marián Áč pri predstavovaní novej koncepcie Smart city a zavádzanie wi-fi do MHD

Zdroj: fb DPB, a.s.

Páčil sa vám článok?

Už viac ako polovica vozidiel MHD v Bratislave má wifi pripojenie. Denne v uliciach Bratislavy jazdí 266 vozidiel vybavených wifi a podľa Dopravného podniku je mesačne až 390-tisíc pripojení cestujúcej verejnosti. Vozidlá, kde je možné bezplatne napojiť sa na wi-fi, sú označené piktogramom.

Odbornej verejnosti bola uplynulú stredu predstavená koncepcia Smart city. „Zapadajú do nej napríklad technologické novinky dopravného podniku, ako sú nové elektrobusy, mobilné aplikácie od Google a Hopin a wi-fi vo vozidlách MHD. Ďalšie smart projekty, ako je platba za lístok platobnou kartou alebo nový web mesta a dopravného podniku predstavíme v najbližšom čase,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zdroj: fb DPB, a.s.

​Dopravný podnik nainštaloval ešte v minulosti wi-fi pripojenie do 48 autobusov, kde sa mesačne eviduje 390 - tisíc pripojení. Aktuálne sa zavádza wi-fi do 50 autobusov a do 60 nových električiek. Zároveň dodávka 90 nových autobusov a 18 nových elektrobusov už je vybavených wi-fi pripojením priamo od výrobcu. „Dopravný podnik Bratislava má záujem pokračovať v inštalácii wi-fi aj do ďalších vozidiel MHD, aby aj naďalej skvalitňoval služby cestujúcej verejnosti,“ povedal riaditeľ úseku generálneho riaditeľa DPB, a.s. Marián Áč.

Po spustení pripojenia wi-fi vo vozidlách MHD tak bude po bratislavských cestách jazdiť 98 autobusov typu SOR NB 18 a 60 električiek typu ŠKODA, z toho 30 vozidiel typu 29T a 30 typu 30T. Všetky vozidlá s wi-fi pripojením sú riadne označené piktogramom.

Zdroj: fb DPB, a.s.

​Z 90 nových autobusov je aktuálne v premávke 65, zvyšných 25 čaká na potrebnú dokumentáciu a ihneď potom budú zaradené do premávky. Podobne je to aj s elektrobusmi, z dodaných jazdia už 4, ostatné postupne prichádzajú v zmysle harmonogramu. Na týchto nových vozidlách, ktoré majú inštalované wi-fi už priamo od výrobcu sa spustila testovacia prevádzka wi-fi pripojenia aj z dôvodu analyzovania objemu prenesených dát, a teda, aby mohol DPB, a.s. optimálne nastaviť objem dát na jednotlivé vozidlo.

Zdroj: fb DPB, a.s.

​V blízkom čase tak bude po Bratislave jazdiť spolu 266 vozidiel MHD vybavených wi-fi pripojením, čo je vyše 450 % nárast v porovnaní s minulým rokom.

(ts -DPB,a.s., nikicuki)

Páčil sa vám článok?