VIDEO: Spevák Pavol Hammel vysvetľuje, prečo vystúpil na „smeráckych“ oslavách MDŽ v NTC

Zdroj: Koláž abn

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Národnom tenisovom centre sa včera konali oslavy MDŽ, ktoré organizovala vládna strana SMER-SD. Uskutočnili sa v čase, keď celá krajina smúti za dvoma mladými ľuďmi – novinárom Jánom Kuciakom a jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou, ktorí boli minulý týždeň surovo zavraždení. Na hlavy účinkujúcich umelcov sa zosypala vlna výčitiek za to, že sa podujatia zúčastnili. Bratislavské noviny sa spojili so spevákom Pavlom Hammelom, ktorý nám objasnil svoj postoj.

Keď sa v pondelok 26. februára 2018 slovenská verejnosť dozvedela o tom, že vo Veľkej Mači pri Galante bol v rodinnom dome zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, tak minister vnútra Robert Kaliňák zrušil svoj program a vládna strana SMER-Sociálna demokracia naplánované oslavy MDŽ v Detve. Evidentne nebolo vhodné uskutočniť takúto veselicu po tragickej udalosti, ktorú aj premiér Robert Fico označil za priamy útok na demokraciu.

O tri dni neskôr, teda vo štvrtok 1.marca 2018 boli naplánované oslavy MDŽ v bratislavskom NTC a tie sa dosť prekvapujúco včera uskutočnili, pričom hala bola plná žien, ktoré sa tu zišli asi nielen z Bratislavy, ale aj iných kútov Slovenska. V rámci kultúrneho programu vystúpil napríklad populárny spevák Pavol Hammel, jeho známa česká kolegyňa Marie Rottrová alebo formácia Samuel Tomeček Band. Neuvažovali umelci o tom, že by svoju účasť na podujatí zrušili v súvislosti s tragédiou vo Veľkej Mači, pri ktorej zomreli dvaja nevinní ľudia, čo veľmi ťažko zasiahlo takmer celú krajinu? Najmä na Pavla Hammela majú ľudia ťažké srdce, čo mu dávali jasne najavo aj na jeho profile, ktorý má na sociálnej sieti: „V čase, keď zavraždili v tomto štáte dvoch nevinných ľudí, tak vy idete spievať mafii, ktorá sa smeje tomuto národu? Je vám jasné, že dnes asi vyhodím do koša všetky vaše platne? To ste fakt boli odkázaný na tie ich špinavé peniaze?“  

Preto sme sa opýtali samotného speváka, či by preňho fakt nebolo lepšie sa ospravedlniť a bratislavských osláv MDŽ sa radšej nezúčastniť.  „Nemohol som svoju účasť odrieknuť. Mali sme podpísanú zmluvu a to by ste si ju museli podrobne naštudovať, aby ste pochopili, že to proste z mojej strany nebolo možné zrušiť. Navyše sa tento termín dohováral dlho dopredu, keď ešte nikto nemohol tušiť, čo sa medzitým stane. Samozrejme, že som komplexne zvažoval, čo by sa stalo, ak by som nevystúpil a rovnako som si bol vedomý aj toho, čo by mohlo nasledovať v prípade, ak na akcii účinkovať budem. Mne je samozrejme veľmi ľúto smrti dvoch mladých ľudí, ale na tých oslavách MDŽ skutočne šli všetky žarty bokom a akurát som zaspieval publiku zopár svojich pesničiek v rámci kultúrneho programu. Osobne si myslím, že aj keď je to naozaj veľká tragédia, tak život sa asi úplne zastaviť nemôže a už sa treba pomaly sústrediť na iné veci,“ povedal pre Bratislavské noviny spevák Pavol Hammel, ktorý počul, že sa na internete od včera množia rôzne negatívne príspevky a komentáre na jeho adresu, ale priznal sa, že ich radšej ani nečíta.

Oslovili sme aj Samuela Tomečka, ktorý v programe v rámci osláv MDŽ takisto vystúpil, ale zatiaľ sa k svojmu účinkovaniu nevyjadril. Podľa ľudí, ktorí boli v NTC prítomní, svoj repertoár upravil tak, že ho tvorili najmä pomalšie, teda skôr smutné pesničky ako napríklad Zbohom buď alebo Hallelujah, ktorú dokonca venoval na počesť dvoch zabitých mladých ľudí. „Bol to smutný týždeň,“ povedal do mikrofónu Tomeček. Pre úplnosť treba dodať, že aj líder SMER-u sa tentokrát zdržal obvyklého vtipkovania a podujatie sa nieslo skôr v komornejšom duchu.

Takto prítomné publikum privítal predseda vlády a Smeru Róbert Fico:

(ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?