HISTÓRIA POPU - Vedeli ste, že v Bratislave boli v roku 1965 tajne aj členovia skupiny The Beatles?

28.2.2018

Zdroj: Internet

Páčil sa vám článok?

V časoch, keď u nás bez problémov koncertujú Beyoncé, Kylie Minogue, či Robbie Williams, si vôbec neuvedomujeme, aký mali predchádzajúce generácie dlhý hudobný pôst. Ale aj za socializmu sa sporadicky podarilo doma uvidieť niektoré z veľkých svetových hviezd.

Pred rokom 1989 sme popové idoly mohli zazrieť ojedinele na televíznej obrazovke, zahraničných časopisoch alebo počúvať na platniach prepašovaných z Juhoslávie či kúpených na burze. Jedinou možnosťou vidieť ich naživo bol náš najväčší festival – Bratislavská lýra, ktorej sa ako hostia sporadicky zúčastňovali viacerí známi interpreti spoza železnej opony. Počas existencie festivalu sa u nás predstavili napríklad skupiny The Shadows, Tremeloes, The Beach Boys, Les Humphries Singers, speváci Cliff Richard, José Feliciano, Gilbert Bécaud, či speváčky Jujie Driscol a Sandie Shaw. Väčšina z nich bola pre našich divákov i domácich umelcov ako zjavením zo sna.

Koncert ukončený obuškami

Úplne prvým podujatím z iného vesmíru bol však koncert kapely Manfred Mann v Bratislave v roku 1965. Nič podobné sa dovtedy na našom území neudialo, na koncerte a v okolí športovej haly na Pasienkoch bolo vraj viac tajných agentov a eštebákov, ako samotných návštevníkov, ale niet sa čomu čudovať. Kapela v tom čase mala na konte celosvetový hit Do Wah Diddy, vyhrávala hitparády, ale najmä – bola symbolom slobody. Koncert bol vraj výborný, so všetkým čo k tomu patrilo, s ukričaným davom i odpadávajúcimi fanúšičkami. Problémom bolo, že po takmer dvoch hodinách slobody sa väčšine návštevníkov nechcelo vrátiť do socialistickej reality a keďže nechceli opustiť halu, tak do nej vtrhli policajti a divákov rozohnali obuškami. Hold, návrat do reality bol rýchlejší, ako sa predpokladalo.

Nasledujúce obdobie temna prerušil až lýrový koncert Cliffa Richarda v roku 1970, ktorý dokonca počas koncertu rozdával krásnym dievčatám v publiku kvety a tie ho potom prenasledovali v bratislavských uliciach. Ale aj svetoznámej kapele The Beach Boys sa v hlavnom meste SSR tak páčilo, že po oficiálnom koncerte v PKO si zadžemovali  vo V-klube a poprechádzali sa po korze, kde vzniklo aj niekoľko raritných fotografických záberov.

Zdroj: Internet

​Prítomnosť Cliffa Richarda v Bratislave vylákala do ulíc toľko jeho fanyniek, že ho museli chrániť príslušníci Verejnej bezpečnosti...

Beatlesáci u nás

A najväčšia rarita toho obdobia? Nešlo o koncert, ale vraj o krátku návštevu najslávnejšej kapely na svete na našom území. Čoraz viac faktov totiž potvrdzuje, že počas nakrúcania filmu Help! sa slávni The Beatles v roku 1965 objavili vo vtedajšom Československu! Keďže časť filmu The Beatles nakrúcali v rakúskych Alpách, mali priletieť do Viedne a odtiaľ sa presunúť do európskych veľhôr. Viedenské letisko však kvôli zlým poveternostným podmienkam lietadlá neprijímalo a kapela bola vraj nútená pristáť v Bratislave. Napriek tomu, že išlo o najslávnejšiu kapelu na svete, zostal jej príchod do socialistickej krajiny utajený. Na bratislavskom letisku nasadli John, Paul, George a Ringo do čiernej limuzíny, prešli cez Bratislavu na československo-rakúske hranice a odtiaľ už smerovali priamo na miesto nakrúcania. V čase „návštevy“ Bratislavy mali The Beatles za sebou štyri radové albumy a v americkej hitparáde simultánne päť piesní na prvých piatich miestach. Takáto udalosť sa už v populárnej hudbe nikdy nezopakovala.

Zdroj: Internet

​The Beatles v roku 1965 pristáli v Bratislave a autom prešli cez petržalský hraničný priechod do Rakúska, kde nakrúcali film Help!

Zdroj: Internet

Jazdy v električke

V rámci železnej opony vznikali aj komické situácie. Napríklad spevák Drupi, zvyknutý na osobný komfort, takmer nestihol vlastný koncert. Akosi sa pozabudlo dať mu osobného šoféra, ako na koncertoch vonku, a tak ho vtedajší slávny dídžej Fero Hora zobral z hotela na električku. Ľudia natlačení v hrkotajúcom dopravnom prostriedku aj poškuľovali, ako sa ten týpek podobá na Drupiho. Pre speváka to bol vraj jeden z najabsurdnejších a zároveň najnezabudnuteľnejších zážitkov v živote.

Ako na inej planéte sa u nás musela začiatkom osemdesiatych rokov cítiť aj slávna múza Salvadora Dalího, speváčka s nezvyčajne hrubým hlasom - Amanda Learová. Aj ona, aj väčšina zahraničných hviezd vtedy využila návštevu u nás napríklad aj tak, že si v Tuzexe za pre nich veľmi lacné peniaze kúpili desiatky kíl krištáľových vecí.

Zdroj: Archív BL

​V druhej polovici 80. rokov už bolo cítiť gorbačovský rozklad systému, a tak hviezd veľkého formátu pribúdalo. Queen cez mesto iba preplávali, keď išli na slávny koncert do Budapešti, kam cestovali z Viedne loďou a Freddie Mercury sledoval aj panorámu Bratislavského hradu. A kým v Prahe koncertovali Depeche Mode (ktorí sa mimochodom tiež stratili, keď nastúpili na električku, ktorá ich odviezla až na konečnú na kraj mesta), u nás bol pamätný napríklad koncert Stevieho Wondera v roku 1988 na futbalovom štadióne Slovana. Vtedy to bolo Tehelné pole, dnes sa tu stavia nový veľký štadión. Wonderov koncert sa uskutočnil začiatkom leta 1989, navštívilo ho vyše 30-tisíc divákov a komunisti v novinách naznačovali, že ak ľudia nebudú robiť výtržnosti a nezneužijú koncert na politické demonštrácie, podobných akcií povolia viac. Koncert dopadol výborne, no vrásky systému pre zmenu vyrobila pesničkárka Joan Baezová na Bratislavskej lýre. Táto folková speváčka a politická aktivistka z pódia pozdravila Václava Havla, ktorý sedel medzi divákmi a na spoločné vystúpenie pozvala Ivana Hoffmana, za čo sa jej organizátori odmenili okamžitým vypnutím elektrického prúdu. Bola to jedna z posledných vecí, čo za socializmu eštebáci spravili, pretože prišiel november a po ňom aj The Rolling Stones v Prahe.  A vtedy vraj bolo celému svetu už jasné, že socík naozaj padol a odvtedy prišlo na Slovensko toľko hviezd, že ich už ani nevieme spočítať a možno si ich prítomnosť u nás ani tak veľmi nevážime...

Autor: Robert David, Foto: TASR, archív

Páčil sa vám článok?