Strom poškodil horúci olej

14.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V apríli 1997 vysadili pred trojicou zrekonštruovaných domov na Hlav­nom námestí päť stromov. Dvad­sať­päťročné stromy pochádzajú od jednej z renomovaných záhradníckych firiem v Nemecku.

V máji tohto roku jeden z piatich stromov, druhý od budovy Starej radnice, vyschol. Keďže bolo podozrenie z úmyselného poškodenia stromu, mestská časť Staré Mesto si dala vypracovať znalecký posudok. Súdna znalkyňa ako dôvod úhynu stromu uviedla poškodenie koreňov a kmeňa horúcimi mastnými látkami. S mastnými látkami, olejmi a tukmi manipulovali v priestore Hlavného námestia predajcovia občerstvenia v čase májových trhov.

Na bratislavskom magistráte sme sa dozvedeli, že sa im podarilo určiť prevádzkara stánku, ktorý poškodenie stromu zapríčinil. Ten za svoj prehrešok zaplatí tak, že počas tohtoročných Vianočných trhov na Hlavnom námestí nezíska priestor na predaj občerstvenia.

Náklady na vysadenie nového stromu, ktoré dosiahnu 50 tisíc, sa premietnu do výšky nájomného pre všetkých nájomcov predajných stánkov. Ako nám povedala Elena Peťková z Miestneho úradu Staré Mesto, nový strom vysadia počas najbližších jesenných dní.

(bk)

Páčil sa vám článok?