Karlova Ves má neobyčajne čarovnú polohu

13.11.2006
Páčil sa vám článok?

Nedávno som čítala v Bratislavských novinách článok, v ktorom autor uvádza ako v Karlove Vsi chýba zeleň, že tu nie sú žiadne športoviská, okrem tých pri základných školách, mládež nemá kde tráviť voľný čas a ako je zničená pešia zóna. Nuž aká je objektívna pravda?

V Karlovej Vsi je 54 hektárov verejnej zelene, pre deti je vybudovaných 51 detských ihrísk, na ktorých sa sústavne doplňujú hracie prvky a 40 pieskovísk, kde sa pravidelne vymieňa piesok. Hracie prvky sú rozmiestnené aj v zeleni na verejných priestranstvách. Rozmiestnených je tu viac ako 320 košov na odpadky. Občania si môžu posedieť na viac ako 1000 lavičkách. Žiaľ, práve lavičky a odpadové koše sú častým terčom vandalov.

Dnes mestská časť zamestnáva jedného pracovníka len na údržbu lavičiek a spomínaných košov. Pri tejto príležitosti je potrebné pochváliť aj iniciatívu občanov na Hlaváčikovej ulici, ktorí svojpomocne postavili malé detské ihrisko. Je to nový prístup občanov k svojmu okoliu, k mestskej časti. A čo chýbajúce športoviská?

Okrem ihrísk pri základných školách spravuje Karloveský športový klub malé futbalové ihrisko na Majerníkovej ulici a veľké futbalové ihrisko na Karloveskej 3. Ihrisko patrí medzi jedinečné na Slovensku. Pre mládež slúži aj moderne vybavené fitnescentrum na Janotovej ulici. Basketbal si môžu zahrať na basketbalových košoch vo vnútroblokoch bytových domov. Karloveská mládež má dostatok možností si zašportovať v oddieloch Karloveského športového klubu. Komu to nestačí, môže využiť v Karlovej Vsi pôsobiace privátne fitnescentrá.

Pešia zóna na Dlhých dieloch medzi Pribišovou ulicou  a Ulicou Ľ. Fullu bola pred rokom rekonštruovaná, dnes je tu miesto železnej konštrukcie vybudované detské ihrisko s hracími prvkami a umelým trávnikom, trávnik tu bol vysadený na ploche 1130 metrov štvorcových, vyše 380 metrov štvorcových kríkových skupín a 20 vzrastlých stromov.

Karlova Ves má, na rozdiel od iných mestských častí hlavného mesta, neobyčajne čarovnú geografickú polohu. Zaklinená je do lesného komplexu Devínskej Kobyle a lesoparku v Líščom údolí, ktoré sú súčasťou Malých Karpát a ktoré poskytujú priestor na turistiku a rekreáciu v lone prírody. Aj tu mestská časť inštalovala športové náradie pre mládež a dva altánky pre skôr narodených.

Nuž aj taký môže byť pohľad na Karlovu Ves. Záleží len od toho, z akého zorného uhla ju chceme vidieť.


Lýdia Bertová, Karlova Ves
LIST ČITATEĽA
Páčil sa vám článok?