Prieskum: Kam chodia obyvatelia Bratislavského kraja najčastejšie za prácou do zahraničia?

29.1.2018

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Páčil sa vám článok?

Kým cez Vianoce, na Nový rok a ešte aj sviatok Zjavenia pána, bola väčšina obyvateľov Slovenska doma, tak v týždni po Troch kráľov, teda približne od 6. do 12. januára 2018 sa tisícky z nich začali presúvať za prácou do zahraničia. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Market Locator, ktorá sa zaoberá sledovaním pohybu SIM kariet vlastníkov mobilných telefónov.

Zimné sviatky ubehli ako voda a väčšina z nás v januári opätovne zapadla do pracovného kolotoča a mnohí obyvatelia Bratislavského kraja aj zvyšku Slovenska vycestovali do zahraničia. Práca mimo našej republiky je pre Slovákov naďalej atraktívna, pretože prináša vyšší zárobok či zdokonalenie sa v cudzích jazykoch. Hneď na úvod roka 2018 sme sa s Market Locatorom pozreli na TOP pracovné destinácie. Do ktorých krajín najčastejšie chodia pracovať našinci?

Zdroj: Market Locator

​Tento graf vznikol na základe analýz tzv. Big data, ktorý prináša aj pohľad na roamingové zvyklosti anonymizovanej vzorky viac ako 1,2 milióna Slovákov. Možno niekoho prekvapí, že na prvom mieste nie je Česká republika. Práve Rakúsko je najlákavejšie pre Slovákov, ktoré ponúka veľmi dobré uplatnenie pre opatrovateľky, čašníkov, zdravotné sestry aj remeselníkov. Obyvatelia južného Slovenska nemajúc jazykovú bariéru s ľahkosťou prekonajú pár desiatok kilometrov a zamestnávajú  sa Maďarsku. TOP päťku pracovných destinácií uzatvára Nemecko, ktoré ako jediné nie je našim priamym susedom, ale ponúka porovnateľne zaujímavé uplatnenie ako Rakúsko.

Ako sa hovorí, každý sme z iného cesta a iného kraja, tak sa pozrime ako sa líšia naše zahraničné pracovné preferencie, podľa toho, v ktorom kraji bývame. Až polovica obyvateľov Bratislavského kraja cestuje za prácou do susedného Rakúska a do prehľadu spoločnosť Market Locator pridala aj ďalšie dve zaujímavé krajiny pre našich zahraničných pracujúcich. Práve Veľká Británia je obľúbená pre pracujúcich z košického kraja a do Švajčiarska vycestovali za prácou najviac z Banskobystrického kraja. 

Tu je graf:

Zdroj: Market Locator

​Výsledné grafy boli spracované na základe populačnej analytiky najnovšej generácie Market Locatora, na vzorke 1,2 mil. ľudí, ktorí poskytli súhlas k spracovaniu údajov operátora Slovak Telekom. Big Data prezentujú výhradne anonymizované štatistické údaje napočítané zo zvyškových telekomunikačných dát, uchovávané priamo u operátora. 

(ars, ts, grafy: Market Locator, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?