Ako si na zosnulého herca Mariána Labudu spomínajú jeho kolegovia a priaznivci?

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Smrť Mariána Labudu zasiahla všetkých – priateľov, hercov, politikov, ale aj obyčajných ľudí. Všetci, ktorí ho buď poznali alebo aspoň mali radi ako herca či človeka, včera doslova zaplavili sociálne siete prejavmi smútku, dojatia, nezabudnuteľných spomienok a krásnych vyznaní. Prinášame vám aspoň niektoré z nich...

Mirec Babjak, moderátor a spevák: Maestro bolo mi cťou byť aspoň chvíľu vo vašej blízkosti. Tu dole si už nezahráme, ale verím, že tam hore sa spolu ešte zasmejeme. Úprimnú sústrasť celej rodine.

Zdroj: Facebook M.B.

Štefan Rychtárech, herec: Som v Tekovských Nemciach na pumpe, z rádia sa ozve správa, na ktorú spontánne - hlasným výkrikom "Čo??? Pane Bože!" zareagovalo asi 10 ľudí. Čas na chvíľu prestal existovať a všetci zamrzli v spomienkach. Bežní ľudia v rozhovoroch nahlas vymenúvajú jeho postavy a nielen tie najznámejšie. Pred chvíľou ktosi povedal: Tatko Ubu... Vážený pán Labuda! Spomínam si, ako ste za nami so svojím vnukom, tancujúc prišli do zákulisia a ďakovali nám, že sme Vás našou rozprávkou dostali na chvíľu späť do detstva. Spomínam si, ako som Vám o pár dní neskôr nedokázal vzdať chválu za postavu Tisa, kým ste na sebe mali kostým - až keď ste boli v civile, som za Vami prišiel a povedal Vám, že ste nehrali postavu, ale všetkých v hľadisku preniesli v čase a priestore a stali sme sa svedkami zmŕtvychvstania. A spomínam si, ako ste mi na jednom točení, vidiac ma v montérkach, s podpichujúcim sebe vlastným ironickým humorom povedali, že ste šťastný, že sme nežili v jednej dobe, lebo by som vám bol so svojím bachorom vychytal všetky postavy školníkov... Spomínam a smejem sa cez slzy. Ďakujem za tých pár vzácnych spoluprác a možností byť s Vami na jednom javisku. Bolo mi cťou! Nech Vás už svet netrápi a telo a duša nebolia. Odpočívajte v zaslúženom pokoji!

Ibrahim Maiga, herec a spevák: Bože, som zdrvený. Aký užasný človek to bol, ešte lepší herec a zabávač. Legenda odišla. Marián, nech ti je zem ľahká, veľmi mi budeš chýbať, tvoj úžasný a inteligentný humor. Skutočne nikto tu nebude večne.. Aj preto buďme ku sebe priateľskí a milí . Marián, odišiel si, ale budeš ďalej žiť v nás, nikdy na teba nezabudneme. Ďakujem, ďakujem tisíckrát za to všetko krásne, čo si nám odovzdal a zanechal. Tvoje skutočne bohatstvo sú tie krásne spomienky, ktoré na teba máme. Verím, že budeš kráľovsky privítaný v hereckom nebi. Budeš nám chýbať!

Zdroj: Facebook I.M.

Marek Majeský, herec: R.I.P. Marián. Neverím, pred pár dňami sme sedeli spolu v šatni na premiére... Ďakujem za všetko (hlavne Tvoju náklonnosť, Tvoju rodinu a Tvoju vieru), modlím sa, vidíme sa.

Slavomír Jurko, moderátor: Zomrel Marián Labuda... Nepoznali sme sa, ale myslím, že miloval divadlo a film a podobne ako zopár ďalších žiakov starej školy nemal potrebu trčať v každom seriálovom pokuse...Žiaľ po žních už Otíka k Turkovi nepošle...R.I.P. Pane Pávek...

Ľubomír Feldek, spisovateľ: Zbohom, moja Matka predstavená, zbohom, môj advokát Országh! Na zemi bude smutnejšie, na nebi veselšie.
Zbohom, Marián!

Barbora Žilecká, herečka a speváčka: Pán Labuda. Bolo mi nesmiernou cťou. Ťažko sa mi hľadajú slová. Takých ľudí, akým ste boli vy, už nie je veľa. Ďakujeme vám za všetko. Odpočívajte v pokoji.

Zdroj: Facebook B.Ž.

Martina Kvačkajová, redaktorka RTVS: Mariánko Labuda pozdravujte tam hore v hereckom nebi. My budeme s láskou spomínať na Váš úsmev, majstrovstvo a človečinu.

Miroslav Mikolášik, poslanec Európskeho parlamentu: Majster Marián Labuda, veľký herec, veľký človek. Ďakujeme za všetko, čím ste urobili tento náš svet krajším. R.I.P.

Zdroj: Facebook M.M.

Ľuboslav Móza, kurátor: Videl som ho hrať tie mimoriadne postavy v Divadle na Korze. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia. V tom divadle, ktoré dodnes nemá ani tabuľku na stene.  Úžasne stvárnil hlavnú úlohu vo filme Neprebudený. Poznal som ho ako kreatívneho herca nielen v náročnom Hamletovi, ale aj v detských rozprávkach na Novej scéne. Nedávno som mu na Bratislavskom hrade odovzdal prestížne ocenenie laureát Identifikačného kódu Slovenska. Patril medzi najobľúbenejších hercov. A takým aj zostane. Marian Labuda odišiel...

Tibor Petrík, šofér: Odišiel pán HEREC.  M. Labudu si iste mnohí budeme navždy pamätať z mnohých filmových a divadelných postáv, ktoré stvárnil vždy s obrovskou profesionalitou. Pred pár rokmi som si ho užil v divadle v hre Kumšt. Táto hra Yasminy Reza je ukážka hereckého koncertu troch majstrov hercov. Spolu s Mariánom v hre účinkovali skvelí dvaja Milanovia. Lasica a Kňažko. Ja si na p. Labudu veľmi rád spomínam z natáčania filmu Dávajte si pozor, kde s ním hral tiež skvelý, už zosnulý M. Zednikovič. Zúčastnil som sa dvoch filmovacích dní; zahral som si vodiča autobusu. Počas prestávok som s prekvapením, no veľmi rád prijal od p.Labudu pozvanie na kávičku a kus reči do Luxorky. Boli to nezabudnuteľné rozhovory, vtedy najmä o spoločensko-politickom dianí v Československu; písal sa rok 1990. Odvtedy som sa niekoľkokrát s p.Labudom náhodne a raz cielene stretol a vždy, keď som ho pozdravil, kratúčko zalovil v pamäti a potom ma s úsmevom ťapol po pleci a žoviálne zvolal : ááá, náš pán šofér. A smial sa, keď som mu povedal, že mu stále dlžím nejakú tú kávu. Tomu hovorím pamäť. Marián bol a u mňa zostane vždy Človek. Nech Boh oslávi jeho dušu ! R.I.P.

(ars, foto: Facebook)

Páčil sa vám článok?