FOTO: Nahliadnite s nami do zákutí nákladného prístavu, ktoré ste asi ešte nikdy nevideli

Zdroj: Marek Bikso Biksadský

Páčil sa vám článok?

Fotograf Marek Bikso Biksadský má záľubu navštevovať netradičné miesta v našom hlavnom meste a prinášať prostredníctvom svojho objektívu pohľad na miesta alebo z miest, ktoré bežný človek žijúci v Bratislave nemá šancu vidieť ani navštíviť.

​Patrí k nim napríklad aj prístav pre nákladné lode, ktorý sa nachádza na ľavom brehu Dunaja medzi Prístavným mostom a Mostom Apollo. Pozrite sa v našej galérii, aké zaujímavé objekty sa v ňom nachádzajú. Ako tieto zábery vznikli? „Ide o fotografie z radu URBEX (Urban Exploration) alebo po slovensky mestský prieskum. Týka sa návštevy miest, ktoré sú opustené alebo časom akosi zabudnuté. Do objektu nákladného prístavu je nepovoleným osobám vstup zakázaný a to oprávnene, pretože nejde práve o najbezpečnejšie miesto. Takže vstup je sem len na vlastnú zodpovednosť. Na jeho pozemku sú napríklad aj koľajnice, po ktorých sem chodia napríklad nákladné vlaky,“ povedal pre web Bratislavských novín Bikso, ktorý v prístave našiel pekný industriálny priestor, kde sa nachádza viacero už aj čiastočne chátrajúcich zákutí, ktoré sú v kontraste s modernými stavbami v pozadí, akou je napríklad budova Tower 115, komplex Panorama City alebo Most Apollo a možno práve vďaka tomu sú tieto zábery zo starého prístavu zaujímavé.

Zdroj: Bikso

„Najviac ma zaujali staré lode. Teda presnejšie tie vytiahnuté z vôd Dunaja. Jednou z nich je napríklad legendárna loď Šturec, ktorá bola zničená, ale v súčasnosti na nej prebiehala rekonštrukcia a malo by v nej vzniknúť múzeum. Tým, že je na brehu, tak je perfektne vidno celý jej trup – aj s lodnou vrtuľou či kormidlom, ktoré stále pokrýva vrstva lastúr stoviek mäkkýšov. Len nedávno boli ešte hrubé riečne nánosy pod čiarou ponoru úplne všade. Očistiť ich však už stihli dobrovoľníci, ktorí sa pustili do obnovy starej lode,“ dodal Marek.

(ars, foto: Bikso)        

Páčil sa vám článok?