Koľko voľných dní nás vďaka štátnym a cirkevným sviatkom čaká v roku 2018?

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Pre niektorých začal dnes, teda 2. januára nový pracovný rok, čo značí, že jeden zo štátnych sviatkov – 1. január – Deň vzniku Slovenskej republiky je už za nami a druhý najbližší sviatok – 6. január – Zjavenie pána alias Traja králi vychádzajú na sobotu, takže voľný deň bude mať väčšina z nás tak či tak. Ako vychádzajú ostatné sviatky v roku 2018?

V januári ani februári nás žiadne sviatky a teda voľné dni nečakajú. Tie najbližšie prídu až  počas Veľkej Noci, ktorá vychádza na prelom marca a apríla. Voľno budeme mať 30. marca 2018, teda na Veľký piatok a potom samozrejme aj na Veľkonočný pondelok, ktorý vychádza na 2. apríla. Sviatok práce, teda 1. máj vychádza na utorok, rovnako ako 8. máj, kedy je voľno vďaka štátnemu sviatku Dňa víťazstva nad fašizmom. Dobrou správou pre školákov je, že školský rok 2017/2018 sa im tento rok skončí na Petra, Pavla a Petru, teda 29. júna a letné prázdniny tak začnú v sobotu 30. júna a potrvajú do nedele 2. septembra, teda rekordných 65 dní. Pracujúci si počas nich môžu oddýchnuť vo štvrtok 5. júla, teda na Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda a potom aj v stredu 29. augusta, kedy si štátnym sviatkom pripomíname Výročie Slovenského národného povstania. Deň ústavy – 1. september však žiaľ vychádza na sobotu. Česi aj Slováci si môžu 28. októbra pripomenúť 100 rokov od vzniku prvej spoločnej republiky Československa, nakoľko tento deň vychádza na sobotu.

Dušičky, teda Sviatok všetkých svätých budú tradične 1. novembra, ktorý tento rok vychádza na štvrtok. Naopak ďalší štátny sviatok – Deň boja za slobodu a demokraciu, čiže 17. november vychádza tiež na sobotu. Oveľa lepšie to bude s voľnými dňami na tohtoročné Vianoce, keď Štedrý deň bude v pondelok teda 24. decembra, takže prvý sviatok vianočný v utorok 25. decembra a druhý v stredu 26. decembra, čo v praxi znamená, že voľno budeme mať aj predchádzajúci víkend, takže môžeme „vianocovať“ 5 dní v kuse. A hoci je Silvester pracovným dňom, tak sa dá predpokladať, že si mnohí vezmú voľno, aby mohli ísť niekam silvestrovať od soboty 29. decembra až do utorka 1. januára 2019.

(ars, ilustračné foto: abn)     

Páčil sa vám článok?