VIDEO: Adventný kalendár č. 1 – Dominika Mirgová a jej vianočný megahit Šťastné a Veselé

23.12.2017

Zdroj: Internet

Páčil sa vám článok?

Už len raz sa vyspíme a budú tu najkrajšie sviatky roka. My sme si čas čakania na ne spríjemňovali najpopulárnejšími slovenskými vianočnými piesňami. Dnes si pripomenieme skladbu Šťastné a Veselé, ktorú v roku 2014 nahrala a naspievala Dominika Mirgová.

„Skladba vznikla pred tromi rokmi niekedy na jeseň. V tom období som spolupracovala s Mirom Jarošom, ktorý k nej napísal text a spoločne sme dali dokopy melodické linky. Nahrávali sme ju v petržalskom štúdiu a mixovala sa u Randyho Gnepu v Prešove. Neskôr sme k nej urobili klip, v ktorom okrem mňa účinkuje klavirista Marek Danko a huslista Peter Fajta,“ povedala pre Bratislavské noviny speváčka, ktorá sa do povedomia verejnosti dostala pred 10 rokmi vďaka svojej finálovej účasti v tretej sérii šou Slovensko hľadá SuperStar. A dá sa povedať, že práve v Dominike Mirgovej ju aj našlo. Pesničku Šťastné a Veselé si len počas tohtoročného adventu pustili ľudia na Youtube miliónkrát a celkovo zaznamenala k 22. decembru 6 118 817 prehratí. Ide o suverénne najpopulárnejšiu vianočnú pesničku na Slovensku. „Áno, už som počula, že si ju mnohí ľudia obľúbili a prirovnávajú ju k legendárnej skladbe Tichá noc, čo je samozrejme pre mňa obrovská pocta,“ vraví Dominika, ktorá s ňou zabodovala možno paradoxne aj vďaka skromnosti. V podstate v pesničke znie len jej spev s klavírnym sprievodom a chvíľu aj husle. Napriek tomu to úplne stačí na to, aby sa takmer každému zapáčila a dostala do ucha i doslova „pod kožu“. Aj videoklip pôsobí veľmi jednoducho, teda ak si odmyslíme Dominikin štýlový mikrofón s nápisom DMNK vytvorený zo strieborných kamienkov.

„Pesnička Šťastné a Veselé sa stala hitom úplnou náhodou. Chceli sme nahrať pesničku iba pre Dominikiných fanúšikov na Facebook. Malo to byť také želanie od nej pre nich. Urobil sa k tomu aj nízkorozpočtový klip priamo v nahrávacom štúdiu a ten sme vypustili bez veľkých očakávaní von. Stal sa z toho naozaj veľký hit a jedna z najúspešnejších skladieb Dominiky Mirgovej. Už som ju počul dokonca aj v televíznych novinách. V rádiách sa až tak veľmi nehráva, ale na Youtube si ju ľudia veľmi obľúbili a každoročne pred Vianocami si ju tu prehrávajú obrovské množstvá ľudí," povedal nám o skladbe jeden z autorov - Miro Jaroš.

„Režisérom videoklipu bol Roman Reismuller, ktorý sa snažil, aby z neho sálala rovnaká pohoda ako zo samotnej pesničky,“ dodáva speváčka. Pozornému poslucháčovi asi neujde zmysel úvodnej časti textu, v ktorom Dominika spieva:  „Keď sa vonku chumelí zlietajú sa anjeli. V taký istý biely deň tiež som prišla na svet viem.“ Dominika Mirgová je totiž narodená 23. decembra 1991, takže práve dnes oslavuje 26.narodeniny. Prajeme jej teda veľa zdravia, šťastia, úspechov a pokojné prežitie Vianoc v kruhu svojich najbližších – manželom Petrom Zvolenským a ich synčekom Peťkom. Mimochodom ten už bol v jej brušku, keď sa klip k pesničke Šťastné a Veselé objavil prvýkrát na internete. A narodil sa štyri mesiace po Vianociach – koncom apríla 2015.

Obaja sa mimochodom objavili v najnovšej vianočnej piesni Dominiky Mirgovej, ktorú si môžete pozrieť tu:

(ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?