FOTO: Už máte doma vianočného kapra alebo sa ho ešte len chystáte kúpiť?

21.12.2017

Zdroj: Miroslav Košírer

Páčil sa vám článok?

Neodmysliteľnou súčasťou slovenských, ale aj českých Vianoc v mnohých rodinách je aj kúpa živej ryby, teda konkrétne kapra. Tých už začali predávať na viacerých miestach Bratislavy a verejnosť má o ne značný záujem a to aj napriek tomu, že ich cena v porovnaní s predošlými rokmi opäť narástla.

„Predávame chovných kaprov tento rok o čosi drahšie, teda konkrétne za 4,29 eura za 1 kilogram a dôvod je ten, že narástli náklady na samotný chov, ale potrebujeme zaplatiť aj pracovníkov, ktorí nám zabezpečujú predaj živých rýb,“ povedal pre Bratislavské noviny Milan Mazáň z Rybárstva Krpeľany, ktoré má svoj stánok napríklad aj v Petržalke, ale predajných miest má jeho firma v našom hlavnom meste oveľa viac. Ľudia si kaprov kupujú už od pondelka. Pre niektoré rodiny, najmä tie s menšími deťmi je živý kapor vo vani jedna z vianočných atrakcií. Iní si kúpu kapra nechcú nechať na poslednú chvíľu, hoci tie sa budú predávať ešte aj na Štedrý deň, teda v nedeľu. Väčšina rýb končí usmrtená a naporcovaná na tzv. podkovičky, z hlavy sa varí polievka a šupinka z kapra sa odkladá pre šťastie.

Živé ryby sa predávajú napríklad aj pred hypermarketmi Tesco. Teda konkrétne v Petržalke, Lamači a na Zlatých Pieskoch. Kapre dodáva slovenská firma Kolter, a.s., pričom živé ryby v ponuke pochádzajú zo sádky Boheľov Dolný Štál, alebo iných miest slovenských a českých chovov. V ponuke sú kapre v hmotnostnej kategórii od 1,7 kg do 2,5 kg v cene 4,29 eura/kg a nad 2,5 kg v cene 4,30 eura za kg. „Predaj živých kaprov zabezpečuje špecializovaný predajca, ktorý je povinný dodržiavať veterinárne požiadavky na ochranu zvierat pri stánkovom predaji a manipulácii s rybami. Za manipuláciu s rybami a za dodržiavanie všetkých veterinárnych požiadaviek na ochranu zvierat je zodpovedný predajca do momentu, kým rybu nepredá, teda kým sa ryba nedostane do dispozičného práva kupujúceho,“ vysvetľuje Peter Piešťanský, Country Selling manažér spoločnosti Tesco Stores SR, a.s. Podľa jeho slov stúpa z roka na rok záujem aj o netradičné ryby ako je napríklad losos, pstruh, pangasius, sumček, treska či ostriež nílsky. Novinkou tohtoročného trhu bude aj steak z tuniaka žltoplutvého. Oveľa viac ako po iné roky sa kupujú aj morské plody.

(ars, foto: Miroslav Košírer)

Páčil sa vám článok?