V „sekáči“ sa dá kúpiť kvalita, ale aj brak

8.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zo dňa na deň sme vymenili ľahké letné oblečenie za svetre, ba až kabáty. Zdá sa, že leto je už za nami a pred nami sú starosti so zaobstarávaním si vhodného jesenného a zimného oblečenia a obuvi. O tom, čo si všímať a na čo si dať pozor pri nákupe, sme už písali. Teraz bude reč skôr o možnosti, ako nakúpiť za lacnejší peniaz.

Veľa ohlasov dostávam v súvislosti s pôsobením zákona o trhoviskách, ktorý pomerne úspešne zlikvidoval predaj textilu, obuvi a priemyselných výrobkov na trhoch, kde nakupovali predovšetkým občania s tenšou peňaženkou. Práve v súvislosti so zaoblečením a obutím školákov sa bezradne, ale i nahnevane pýtajú, kde majú vziať na butikové ceny. Jedným z východísk je second hand, čiže predaj z druhej ruky, ľudovo nazývaný „sekáč“.

Pre úplnosť je dobre vedieť, že „druhá ruka“ má viac rozmerov. Do „sekáča“ putujú vo svete obleky, šaty či obuv, ktoré mal prvý majiteľ na sebe napríklad iba jediný raz. Neveríte? Sú vrstvy, ktoré si naozaj oblečú šaty len raz - najznámejšie to bolo o Jacqueline Kennedyovej-Onasisovej. Potom sú prípady, keď si majiteľ či majiteľka šetrí slávnostné oblečenie a priberie či schudne. No a nakoniec sú tí, ktorí zásobujú „sekáče“ po uplynutí sezóny alebo preto, že sa im oblečenie prestalo páčiť. Samozrejme, že takýchto obchodov u nás asi veľa nebude, ale ak ich objavíte, môžete v nich nakúpiť modelový, vysoko kvalitný tovar, pravda nemusí byť práve najlacnejší.

Na Slovensku je viac rozšírený typ „sekáčov“, kde tovar pochádza z tzv. kilogramových balení, t.j. netriedených textilných výrobkov, ktoré sú balené po 20 a viac kilogramoch. Pri kúpe z takého zdroja je už na mieste opatrnosť. Problém je v tom, že výrobky môžu mať napr. neodstrániteľné škvrny, rôzne dierky či zátrhy na viditeľnom mieste, chýbajúce či nefunkčné uzávery a podobne. Reklamovať tovar zo second handu je však neobyčajne zložité. Museli by ste totiž dokázať, že poškodenie nebolo zmyslovo rozpoznateľné v čase kúpy, a že ste ho nespôsobili neodbornou údržbou vy sami.

Preto pri kúpe v „sekáči“ sa netreba ponáhľať, veci si treba poriadne pozrieť (podľa možností pri prirodzenom svetle) a vyskúšať. Pri textilných výrobkoch je potrebné si pozrieť, či sú uvedené symboly údržby. Ak sa totiž výrobok po praní či čistení zrazí, rozpadne alebo zmení štruktúru, a vy neviete dokázať, že ste dodržali spôsob ošetrovania, nebude vaša sťažnosť úspešná. Moja rada znie: second hand áno, ale za zvýšenej opatrnosti pri kúpe.

Predpokladám, že po dvojmesačnej pôsobnosti zákona o trhoviskách sa už pomaly začínajú spamätávať aj miestne samosprávy, ktoré majú možnosť vyhlasovať príležitostné trhy. Znenie zákona umožňuje tieto trhy usporadúvať podľa potreby a uváženia obce, teda aj našich mestských častí. Na príležitostných trhoch sa môžu predávať aj tie výrobky, po ktorých je dopyt najmä zo strany dôchodcov, mnohodetných rodín a tých, ktorí majú hlboko do vrecka. Dúfam, že túto možnosť samospráva včas využije.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?