Bratislavčania chcú mať svoje mesto ešte krajšie, čistejšie a atraktívnejšie

4.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V júnovom vydaní Staromestských novín distribuovaných do všetkých bratislavských domácostí, sme vyzvali Bratislavčanov, aby sa zapojili do ankety, ktorú sme pripravili v spolupráci s Miestnym úradom Staré Mesto.

Chceli sme, aby ste nám napísali, čo sa vám páči na bratislavskej pešej zóne, čo by malo byť lepšie, alebo čo vám na Korze chýba. Z množstva podnetných listov, ktoré sme do redakcie dostali, sme vybrali tie najzaujímavejšie.

DREVENÝ VLÁČIK V ULICIACH
Navrhujem, aby po pešej zóne jazdil drevený vláčik - otvorený a, samozrejme, stabilný (7-8 vozňov) na spôsob krátkeho odpočinku pre turistov. Vozne by boli označené štátnymi vlajkami, kde by si turisti vyhľadali tých, s-ktorými by sa chceli porozprávať. (Je to tak v talianskom meste Rimini.)

Anna Koleničová, Lamač

POZOR NA UVOĽNENÚ DLAŽBU
Najprv by som si dovolil vysloviť úctu, ba priam obdiv a spokojnosť nad rozsiahlou a náročnou obnovou korza či promenády. V smere zlepšenia navrhujem dôkladnú inventúru - preskúmanie položenej dlažby a zafixovať miestami uvoľnené časti - kocky, čo môže privodiť aj úraz.

Albert Petr, Staré Mesto

PREČ S RUSKÝMI ULICAMI
V Starom Meste mi prekážajú názvy ulíc Gorkého, Lermontovova, Dostojevského rad. Komunistický režim nielen boľševizoval spoločnosť, ale aj rusifikoval. V Rusku sa vrátili k-pôvodnému názvu a mesto Gorkij premenovali na Nižný Novgorod.

J. Dupa, Staré Mesto

EŠTEŽE TU NEKŔKAJÚ ŽABY
Bývalá starostka Starého Mesta kedysi vyhlásila, že chce oživiť centrum tým, že ho „obsadí“ obyvateľmi, ktorí tam budú bývať. To sa však rovná: volať 158/159 v noci vždy, keď sa v meste ozve ľudský hlas. Docielila tým, že sa Bratislava v noci líši od inej dediny len tým, že tu nekŕkajú žaby a necvrlikajú cvrčky. Toto je iste to slovenské špecifikum, pretože inde v Európe som to nezažil. Takže toto mi prekáža(ten nočný život). Výborný nápad sú veselé postavičky: Náci, čumil, vojak...

Vadim Kusý, Ružinov

NA WC K PRIMÁTOROVI
Veľmi mi prekážajú neupravené predajné stánky na Hlavnom námestí napr. stánok s predajom kukurice. myslím si, že Hlavné námestie by malo ostať bez predajných stánkov, tie nech sú na Františkánskom námestí. Turisti tiež nemajú dostupné verejné WC a musia chodiť do Primaciálneho paláca. Chcem vedieť, či turisti vo Viedni tiež chodia na WC k primátorovi.

Mária Bellanová, Ružinov

REDUTU ŠPATÍ LEŠENIE
Musím vysloviť obdiv a uznanie voči vedeniu, ktoré sa rozhodlo obnoviť a zvýrazniť krásu historických budov v Starom Meste. Mám občas možnosť sledovať zahraničných turistov, ktorí sú tu denne, ako sledujú a obdivujú naše mesto. Bohužiaľ, nie je pekný pohľad na obkolesenú Redutu už dlhší čas lešením a Carlton. Nepáči sa mi množstvo áut zaparkovaných popri parku na Hviezdoslavovom námestí. Ruší to ľudí, ktorí sem prídu po chvíľke odpočinku. navrhovala by som zriadiť parkovisko od Gondovej ulice smerom pod Starý most.

V. Hubertová, Petržalka

PEŠIA ZÓNA JE PÝCHOU MESTA
Chcem predovšetkým vyjadriť úprimnú vďaku terajším vedúcim pracovníkom p. Kresánkovi a Ďurkovskému za ich obrovskú snahu vrátiť Bratislave charakter živého a obdivuhodného mesta. To, čo dokázali aj pri svojich obmedzených finančných prostriedkoch realizovať počas svojich necelých štyroch rokov, si zasluhuje najvyššie uznanie a ocenenie. Pešia zóna s jej terajšou úpravou a vybavenosťou sa stala pýchou Bratislavy a vrátila jej život.

Jozef Kahák, Staré Mesto

OBCHODY NECHAŤ OTVORENÉ
Navrhujem, aby aj vo večerných hodinách boli otvorené niektoré obchody. Počas dovoleniek v cudzine sme často svedkami toho, že niektoré obchody sú otvorené aj do 24. hodiny. Myslím si, že už takmer stopercentné korzo by to ešte viac spestrilo.

Terézia Vitková, Petržalka

PEŠIA ZÓNA PRI DUNAJI
Pešia zóna je veľmi pekná. Ako bývalý lodný kapitán, teraz penzista by som si prial, aby sa ľavý breh Dunaja od Starého mosta k prístavom stal tiež pešou zónou. Z bývalého veľkoskladu 7 (teraz chátra) by sa urobilo Múzeum Bratislavy, Dunaja a lodí. Bolo by potom spolu s Novým divadlom čo obdivovať. Zatiaľ nič také nemáme.

Jozef Ochránek, Rača

ZMRZLINÁRI DO ULÍC
Ja si myslím, že ulice nášho Starého Mesta už tým, čím boli za Rakúsko-Uhorska, nás vyzývajú, aby sme im vrátili starý ráz a starú podobu. To znamená, že keď budú hotové rekonštrukcie starých objektov, treba Korzu vdýchnuť dušu. To znamená vrátiť do ulíc staré postavičky, zmrzlinárov s káričkami, ukážky drotárov, kováčov, prútikárov atď. Mohla by to byť určitá forma brigády pre študentov, ktorí by približovali starý Pressburg nielen domácim obdivovateľom. I jazda konským záprahom by bola zaujímavá a vyťažená.

Jana Höherová, Ružinov

MESTU CHÝBA MÁRIA TERÉZIA
Patrilo by sa skrášliť pešiu zónu a zároveň načrieť do histórie Bratislavy, a to sochami napríklad Márie Terézie, prvého bratislavského richtára, prvého bratislavského kata, prvého najvyššieho cirkevného hodnostára a prvého rektora Univerzity Komenského.
Dušan Vadovič, Ružinov

PRIVEĎME NA KORZO MLADÝCH
My, čo sme chodili na Korzo, vieme, aké to bolo okúzľujúce sa po ňom prechádzať, prežívať prvé lásky, stretnutia. Veľmi by ma potešilo, keby si aj naše deti zvykli tam chodiť a preto ich treba niečím zaujať, čo je teraz v móde. Preto navrhujem spojiť sa s bratislavskými učilišťami, kde napríklad predvádzajú módu, účesy, miešanie nápojov, aby v rámci svojej propagácie predviedli čo dokážu mladí ľudia. Dali by sa zaujímavou činnosťou spestriť chvíle na Korze a zároveň by to priťahovalo mladých ľudí, aby si na Korzo zvykli chodiť, pretože veľa mladých ľudí sa potuluje po meste bez cieľa.

Darina Smiščíková, Dlhé diely

Do pešej zóny žiadne autá nepatria

KEĎ PEŠIA, TAK NECH JE PEŠIA
Korzo a pešia zóna sa mi páči, hoci neviem, či pešia zóna je skutočne pešia. Každý deň sa musíme vyhýbať množstvu áut. Nie vždy ide o bratislavské ŠPZ, takže pochybujem, že majú výnimku. Pravidelne nás obťažujú žobrajúci, ušpinení narkomani, voľne behajúci psi v celom centre. Žiaľ, mestského i štátneho policajta vidíme málokedy. Na Hlavnom námestí a Ventúrskej sú pekne zrekonštruované budovy. Ešte keby tak fungovala zrušená kaviareň oproti Rolandovi. No inak sa mi vynovená pešia zóna veľmi páči. Ľudia sa už majú kde stretávať, posedieť si. Tradícia korza z mojej mladosti sa obnovuje a to je dobre.

Edita Riecka, Podunajské Biskupice

S AUTOM SA VOZIA AŽ DO KAVIARNE
Uvádzam, čo ma na korze najviac rozčuľuje. Sú to autá, ktoré jazdia a parkujú najmä na Ventúrskej ulici, často na chodníkoch. Mladí ľudia, dobre živení a očividne majetní, sa proste nemôžu prechádzať po korze, oni sa musia voziť a prísť na svojom aute až k stolíku kaviarenskej záhradky. Vytrubujú na seba a na chodcov, ktorí sa prechádzajú a nevedomky im nechcú uhnúť z cesty. Vyrušujú hlučnou muzikou a vulgárnymi spôsobmi. Druhá vec, čo kazí dojem z-korza, sú majitelia psov, ktorí ich sem chodia venčiť. Psy sú bez košíka, často nepripútané na vôdzky a špinia, kde im napadne. Ich majitelia tomu nevenujú pozornosť, oni sa prišli na korzo zabaviť. To, že ich pes oblizuje (zatiaľ) deti, obťažuje dobiedzaním a zanecháva po sebe smradľavé suveníry, to ich nezaujíma.

Andrej Kmeť, Ružinov

MUSÍME SA VYHÝBAŤ AUTÁM MESTSKÝCH BOSSOV
Treba dodržiavať 100% nariadenie zákazu vjazdu a nie ako doteraz, že sa musíte v pešej zóne vyhýbať autám mestských bossov a iných zablúdilcov. Vybudovať by sa mali aj verejné WC so stálou službou, aby tie záchody hovorili samé o našej kultúrnosti pred cudzinou.

Jozef Kubovič, Nové Mesto

Na korze chýba viac kvetov a stromov

NECH SÚ KVETY V KAŽDOM OKNE
Želám si, aby sa pešia zóna a korzo čo najviac podobali peším zónam v mestách Rakúska, Nemecka, Švajčiarska a ďalším mestám vo vyspelom svete a to tým, že budú v každá okne alebo na balkóne nádherné pestrofarebné kvety, vydláždené uličky a chodníky budú dočista vyzametané, budú na nich vkusné kvetináče alebo žardiniery s kvetmi, stromčekmi alebo kríkmi. Nezabudnúť na mramorové alebo betónové nádoby na odpadky! Taktiež si želám množstvo útulných kaviarničiek alebo cukrární so sedením pod slnečníkom na chodníkoch. A čo mi prekáža? Nerada tam vidím snedé indivíduá znepríjemňujúce ovzdušie falošným spevom a ešte horším „hraním“ na gitare. Nezaškodili by častejšie pochôdzky polície.

Elena Karvašová, Dúbravka

ABY MESTO NEBOLO VYPRAHLÉ AKO V AFRIKE
Na úsekoch pešej zóny a Korza v Starom Meste je hotová dlažba a ošarpané domy sú už opravené. Tejto časti Starého Mesta však chýba zeleň! Malo by sa pouvažovať o výsadbe stromov na miestach, kde to dovolia podmienky priestorové a svetelné. Do nádob by sa mali vysadiť stromky a kríky. Okná, balkóny a dvory otvorené do ulice by sa mali vyzdobiť kríkmi a kvetmi. Potom nebude naše mesto vyzerať vyprahlé ako mestá v Afrike.

Štefan Sabo, Vajnory

ZELEŇ NECH ZAPLATIA MAJETNÍ LOKALPATRIOTI
Na uliciach Rybárska brána, Sedlárska, Michalská, Ventúrska, Panská a Laurinská niet ani jediného stromu. Viem, sú to relatívne úzke ulice, ale pri dobrej vôli a architektonickom nápade mohli by sa osadiť stromy s pestovanou korunou a modernými malými lavičkami pod nimi. Že by to oživilo tie krásne ulice, niet pochýb. A financie? Navrhujem, aby vaša redakcia vyzvala bohatších lokálpatriotov na veľkorysú lásku k Starému Mestu.

Patrícia Danišovská, Dúbravka

VIAC KVETOV A ZELENE OKOLO NÁS
V pešej zóne Bratislavy postupne, ako sa obnovujú starobylé krásne budovy, by sme nemali zabúdať ani na kvietky, hoci aj muškáty alebo iné stálozelené rastliny, umiestniť ich do vkusných, ale pritom účelných kvetináčov. Ľudia sa naučia vážiť si pekné veci okolo nás. Toto sa nám páči aj v zahraničí u našich najbližších susedov. Zároveň sa deti učia estetike. Čiže ešte viac kvetov, zelene okolo nás, čo oko poteší a srdcu lahodí.

Erika Lochajová, Dúbravka

Viac treba dbať o čistotu ulíc

Je obdivuhodné, ako toto miesto za posledné roky opeknelo. Iste, chýba tu toho ešte veľa, kaviarne, slušné reštaurácie, elegantné výklady, na ktorých sa dá potešiť už len pohľadom. To sú však všetko veci, ktoré sú závislé od šikovnosti a najmä kultúrnosti našich podnikateľov. Je veľa drobností, ktorými ku skrášleniu tejto časti môže mesto a mestská časť dopomôcť. Väčší dôraz na čistotu - počet nádob na odpadky je nedostatočný, najmä pri rôznych akciách odpadky doslova vypadávajú na dlažbu z-preplnených košov. Nevyhnutné je aj dôkladnejšie čistenie novej dlažby od PRACHU. Osvetlené výklady - prinútiť niektorých majiteľov predajní všeobecne záväzným nariadením, aby aspoň do 01.00 h mali v-tejto atraktívnej lokalite výklady OSVETLENÉ. Ak sa im zdajú náklady na osvetlenie zbytočné, nech idú predávať niekam mimo centra.

Martin Bartko, Staré Mesto

A čo deti, majú sa kde hrať?

Na korze nájdeme kaviarničky pre dospelých, lavičky pre starších, ale kde sú „zábavné miesta“ pre deti? Veď aj korzo je plné detí a chýbajú im hojdačky, preliezačka, alebo koník na pružine. Určite by sa našli miesta, kde by sa dali efektne umietsniť takéto atrakcie aj pre náš drobizg.

Jarmila Viskupová, Staré Mesto
FOTO - VLadimír Mišauer

Páčil sa vám článok?