Súkromné slovanské gymnázium je alternatívou bežného vzdelávania

24.9.2017

Zdroj: SSG

Páčil sa vám článok?

Od začiatku sme chceli byť akousi alternatívou k vzdelávaciemu systému a využiť priestor pre iný učebný plán, ako ponúkali v tom čase štátne školy. Hovorí Pavel Spišiak, riaditeľ Súkromného slovanského gymnázia (SSG) na Vážskej ulici v bratislavskej Vrakuni.

„Dôvodom otvorenia bolo vytvoriť školu, kde bude iný študijný a školský program a ktorá sa bude od ostatných odlišovať," vysvetlil Spišiak. Zakladateľka Elvíra Chadimová videla podľa neho nadčasovosť celého programu vo vyučovaní cudzích jazykov, so špecifikom na vyučovanie jazykov slovanských. A tak v roku 1993 bolo zriadené 5-ročné Súkromné slovanské gymnázium s rozšíreným vyučovaním slovanských jazykov, a to ruštiny, poľštiny, chorvátčiny a slovinčiny, avšak spolu s vyučovaním neslovanských jazykov, konkrétne nemčiny, angličtiny, francúzštiny a španielčiny. K tomu sa pridružila výučba umeleckých predmetov, ako hra na hudobný nástroj, výtvarná výchova a literárno-dramatická výchova.

„Ak si človek odpustí jednu dovolenku, na školné pre svoje dieťa bude mať. Patríme ku školám, ktoré majú skôr nižšie ako vyššie školné," odpovedal Spišiak na otázku, pre koho je škola otvorená. Škola dokonca od budúceho roka uvažuje nad zavedením progresívneho financovania. To znamená, že študenti, ktorí dosahujú dobré výsledky a "ľahko" prechádzajú štúdiom, by mohli byť v prípadne školného zvýhodnení. Tým, ktorí sú o niečo menej zdatnejší, ale rovnako snaživejší, chce škola aj naďalej garantovať všetky administratívne a vzdelávacie služby vyššieho rozsahu, avšak za čosi vyššiu sumu. Stále však podľa Spišiaka takú, aby si ju mohli žiaci a ich rodičia bez problémov dovoliť.

(TASR, foto: ssg)

Páčil sa vám článok?