FOTO: Ako to vyzeralo na letisku počas dní otvorených dverí?

24.9.2017

Zdroj: BTS

Páčil sa vám článok?

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave zorganizovalo v dňoch 22., 23. a 24. septembra 2017 už 4. ročník Dní otvorených dverí. Verejnosť si mohla ešte posledný raz pozrieť na ploche najväčšieho slovenského letiska dva vládne Tupolevy TU154M, či najnovší prírastok do flotily vládnej letky Fokker 100.

Počas dvojhodinovej exkurzie uvideli návštevníci ukážky práce policajných psovodov pri vyhľadávaní výbušnín, pyrotechnické ukážky vrátane balistickej výstroje, vozidlo dynasafe, ale tiež predmety, ktoré nemožno dovážať zo zahraničia podľa pravidiel CITES, ktoré predstavili colníci Finančnej správy SR. Priblížili sme si i nevyhnutné bezpečnostné opatrenia platiace na letiskách, vrátane zakázaných predmetov, ktoré nemožno vziať na palubu lietadla. Deti si mohli vyskúšať letecký simulátor, ktorý predstavila Katedra leteckej dopravy FPEDAS Žilinskej univerzity v Žiline. Priamo na letiskovej ploche zase mohli návštevníci zahliadnuť známu 40-metrovú letiskovú vežu Štefánik či sledovať vybavovací proces pri odlete či prílete lietadla na ploche letiska. Sprístupnený bol i jeden z dvoch pôvodných vládnych špeciálov - Tupolev TU154M. Práve dvojica Tupolevov bola azda najväčšou atrakciou, keďže tieto typy lietadiel už čoskoro nebude možné vidieť spolu na ploche letiska, keďže jeden z Tupolevov onedlho poputuje do Múzea letectva v Košiciach.

Vystavená bola tiež letisková technika - špeciálny letiskový zametač Bucher Schörling P21, ktorý sa používa celoročne na odstraňovanie nečistôt zo vzletovo-pristávacích dráh a v zime na odpratávanie snehu z dráh pluhovaním a zametaním. Malí i veľkí videli špeciálne hasičské vozidlo Scania, záchranársky vrtuľník spoločnosti Air Transport Europe, či lietadlo L-410 Dopravného úradu.

Dní otvorených dverí sa mohli zúčastniť len záujemcovia, ktorí sa vopred registrovali na webovej stránke letiska www.bts.aero<http://www.bts.aero>. Kapacita 1 400 účastníkov sa naplnila v priebehu niekoľkých hodín. „Vzhľadom na veľký záujem zo strany cestujúcej verejnosti, a to všetkých vekových kategórií, plánujeme s organizovaním DOD pokračovať aj na budúci rok. Veríme, že sme umožnením vstupu do priestorov, ktoré sú pre bežnú verejnosť neprístupné, urobili návštevníkom radosť," povedal generálny riaditeľ letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

(ts, ars, foto: BTS)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie