Energetické štítky už dávajú aj na budovy

3.11.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Vrakuňa je zrejme jedinou obcou na Slovensku, kde sa začínajú používať na budovách energetické štítky, podobné tým, ktoré sa používajú na označenie energetickej náročnosti domácich elektrospotrebičov.

Poslaním štítkov, nazývaných Display, čo v angličtine znamená zobrazenie, nie je len informovať o tom, ako sa v budove hospodári s teplom a teplou vodou, či aká je miera jej emisií kysličníka uhličitého do ovzdušia. Jeho súčasťou je aj obrazné vyjadrenie, čo všetko by mohlo priniesť zníženie energetickej náročnosti a najmä odporúčania na zníženie energetickej náročnosti, ktoré môžu posunúť hospodárnosť budovy bližšie k triede A.

Projekt Display do Vrakune doniesol Marek Hargaš, poslanec mestskej časti a konateľ komunálnej spoločnosti Spokojné bývanie, ktorá je správcovskou spoločnosťou pre väčšinu bytových domov v tejto mestskej časti. Už aj zásluhou efektívnych opatrení Spokojného bývania v centrálnom zásobovaní teplom domácnosti za teplo a teplú vodu vo Vrakuni platia takmer najnižšiu cenu v porovnaní s inými mestskými lokalitami.

Manažérka projektu Display Henrieta Peškovičová však tvrdí, že sú ešte len na začiatku: „Pretože spravujeme veľkú časť domov, máme príležitosti na priamy kontakt s obyvateľmi domov. Chodíme pravidelne na domové schôdze vlastníkov bytov. Už dva roky robíme osvetu formou seminárov aj prostredníctvom informačného magazínu, aby sa aj vlastníci bytov zapojili do snáh o zefektívnenie, aby sa rozhodli hospodárnejšie narábať s energiami, investovali do obnovy domov. Dnes registrujeme prvé ohlasy.“ Verejnosť sa k investovaniu do úspor nechá presviedčať len veľmi pomaly, hoci existujú produkty bánk, ktoré vedia financovať úsporné opatrenia bez toho, aby sa to vlastníkom bytov výraznejšie prejavilo na platbách za bývanie.

Projekt Display je zameraný na označovanie energetickej náročnosti predovšetkým verejných budov. Spokojné bývanie sa však v záujme svojich klientov orientuje aj na bytové domy, nielen na objekty vo vlastníctve mesta a mestskej časti, ako sú školy, materské školy či úrady.

Vrakuňa sa počtom budov zapojených do akcie ocitla na siedmom mieste v európskom rebríčku, medzi mestami a obcami z Anglicka, Belgicka, Fínska či Francúzska. Pritom práve vo Francúzsku, v medzinárodnej organizácii Energie Cités, podporujúcej znižovanie energetických nákladov v mestách, sa tento projekt zrodil. A táto organizácia aj vymenovala Vrakuňu za koordinátora projektu Display pre Slovensko. V roku 2008 bude takéto označenie vybraných budov aj na Slovensku povinné.

Páčil sa vám článok?