FOTO: Na Hviezdoslavovom námestí sa konal Dúhový PRIDE Bratislava 2017

19.8.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Počasie zo začiatku príliš Dúhovému PRIDE Bratislava 2017 neprialo. Akcia sa začala dnes (19.8.) krátko po 13. hodine za drobného dažďa na Hviezdoslavovom námestí.

Prístupy na námestie boli uzavreté zátarasami, na poriadok v okolí aj priamo na mieste dozerali policajti i súkromná strážna služba. Prichádzajúci museli prejsť najskôr cez zbežnú bezpečnostnú kontrolu, teda pri vstupe ukázať, či nemajú v ruksaku zbrane,fľaše a podobne.

Pred pódiom bolo na začiatku približne 200 ľudí, no dav postupne narastal, prúdili stále noví a noví prevažne mladí ľudia. Niektorí držali v ruke dúhové zástavy, iní mali oblečené tričká s nápismi, ktorými vyjadrovali svoje osobné postoje k témam, ktoré rieši LGBTI komunita. Na pódium ako prvá prišla hlavná organizátorka Diana Pruchnerovičová. Po nej sa slova ujala známa slovenská drum and bass DJ a producentka Matia alias B-Complex, ktorá sa svojim fanúšikom už v roku 2015 zverila s veľmi intímnou záležitosťou – je transgender. „Nie je dôležité, ako vyzeráte, ale ako sa správate . Hlavne treba byť sám sebou. Ja zažívam PRIDE každý deň. Myslím si však, že make-up či oblečenie ešte nikomu neublížilo, kým pedofilní kňazi áno,“ povedala Matia z pódia na margo toho, že ľudia neraz riešia extravagantný vzhľad druhých.

FOTOGALÉRIA:

Podujatie sprevádzala skupina Puding pani Elvisovej. Požidavky LGBTI komunity prišiel podporiť aj známy evanjelický teológ a kňaz Ondrej Prostredník: „Prišiel som preto, lebo to považujem za dôležité a nevidím dôvod, prečo by som to nemal podporiť,“ vyjadril sa pre bratislavskenoviny.sk. Na otázku, či tieto snahy pokladá za kresťanské, odpovedal áno. Vo svojom príhovore k davu prezradil, že v cirkvách je veľa ľudí, ktorí podporujú práva LGBTI komunity, no rozhodli sa nehovoriť to nahlas. „Prichádzam preto, aby som hovoril za tých v kresťanov, ktorí nezdieľajú ten názor cirkví, ktorý väčšinou počujete ako oficiálny názor cirkví a ktorý je veľmi nepriateľský voči LGBTI komunite. Ľudí, ktorí podporujú požiadavky LGBTI komunity v našej spoločnosti je v cirkvách dosť. Fakt ale je, že často sa rozhodnú radšej mlčať,“ povedal Prostredník.

V dave sme stretli aj poslanca parlamentu Martina Poliačika (SaS), ktorý svoju prítomnosť pre bratislavskenoviny.sk vysvetlil slovami: „To je veľmi jednoduché, prečo som tu. Myslím, že štát je povinný zabezpečovať priestor pre šťastný život každého jedného občana a pre mnohých ľudí, ktorí sú tu, to neplatí.“

O význame manželstva zas z pódia hovoril Tomáš Hellebrandt, slovenský ekonóm žijúci v USA, ktorý je už dva roky v manželstve s mužom. Jeho manžel George prišiel na akciu tiež. „Dnes tu viacerí stojíme nie iba so žiadosťou o odstránenie nezmyselných administratívnych naťahovačiek pri snahe zabezpečiť a chrániť vzťah s partnerom či partnerkou, ale stojíme tu taktiež s prosbou o príležitosť žiť spolu za rovnakých podmienok, s rovnakým rešpektom a rovnakou dôstojnosťou, aká prináleží našim heterosexuálnym spoluobčanom,“ povedal Hellebrandt.

Medzi prevažne mladých ľudí prišla aj verejná ochrankyňa práv - Mária Patakyová, ktorá tiež predniesla krátky prejav. Slovensko podľa nej nerešpektuje práva párov rovnakého pohlavia a prehliadanie ich existencie je v roku už 2017 neakceptovateľné. Patakyová pred niekoľkými dňami vyvesila na svoj úrad dúhovú zástavu na znak podpory LGBTI komunity.

Martina Macka, jedného z organizátorov sme sa spýtali, ako je spokojný s účasťou. „Sme radi. Prišlo ešte viac ľudí než vlani, keď sa ich počet odhadoval na približne dve tisícky,“ povedal pre bratislavskenoviny.sk. Dav sa neskôr za zvukov bubnov vybral na prechádzku uličkami Starého Mesta, prešiel cez Rázusovo nábrežie, popri Redute na Jesenského ulicu a späť.

Dúhový Pride má za cieľ poukázať na prekážky, ktoré LGBTI komunita zažíva. Takisto presadzuje  potrebu uzákonenia partnerských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia, aby sa v núdzi vedeli o seba navzájom postarať.

Takto to v bratislavských uliciach dnes vyzeralo:

Zdroj: ms

Zdroj: ms

Zdroj: ms

Zdroj: ms

Zdroj: ms

(ms, foto: ms)

Páčil sa vám článok?