V Bratislave sa rozmohlo cestovanie na falošné SMS lístky – vie ich DPB rozpoznať?

18.8.2017

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Používanie SMS lístkov v bratislavskej MHD sa stalo pomerne obľúbenou alternatívou ku klasickým papierovým lístkom najmä medzi mladými. V poslednom čase sa však čoraz viac ľudí snaží cestovať na falošné SMS lístky, o ktorých však DPB vie a tvrdí, že ich revízori dokážu identifikovať. Je to naozaj tak?

Nedávno na sociálnej sieti vznikla skupina. Jej užívatelia na nej zdieľajú kópie legálne zakúpených SMS lístkov, ktoré si ostatní cestujúci môžu pomocou špeciálnej aplikácie upraviť a nechať poslať do svojho mobilu vo forme falošnému SMS lístku. Ten je vraj priam na nerozoznanie od pravých SMS lístkov, ktoré má DPB momentálne vo svojej ponuke v troch variantoch – 40-minútový za 1 euro (prázdna SMS na číslo 1140), 70-minútový za 1,30 € (SMS na číslo 1100) a celodenný, teda 24-hodinový (SMS na číslo 1124). Za spoplatnenú SMS dostane cestujúci elektronický lístok, ktorý obsahuje názov prevádzkovateľa MHD, teda v prípade nášho hlavného mesta DPB. a.s., druh lístka, teda či ide o 40-minútový, 70-minútový alebo celodenný, jeho peňažnú hodnotu, platnosť – teda dátum a čas od do, bezpečnostný kód, ktorý slúži na overenie jeho pravosti a ešte aj nápis: Ďakujeme, že využívate MHD. Šetríte tým životné prostredie.

A presné kópie takýchto SMS lístkov umožňujú časti cestujúcich cestovať v bratislavskej MHD zadarmo. „Naši revízori sa s takýmito prípadmi stretávali a aj stretávajú, avšak Dopravný podnik Bratislava disponuje technickými možnosťami, ktoré dokážu odhaliť falošné či kopírované SMS cestovné lístky,“ uviedla pre Bratislavské noviny hovorkyňa DPB Mgr. Adriana Volfová. Na otázku, koľko falošných lístkov sa kontrolórom v bratislavskej MHD už podarilo objaviť, sme sa však presných čísel nedočkali. „DPB, a.s. situáciu dlhodobo sleduje a odhalil už viacero takýchto prípadov a od istého obdobia ešte posilnil kontrolu SMS cestovných lístkov,“ dodala Volfová.

Chceli sme si vyskúšať, ako takáto kontrola a identifikácia falošného SMS lístka funguje v praxi, ale včera sme na frekventovanej trase linky č. 61 premávajúcej medzi Letiskom M.R. Štefánika a Hlavnou stanicou nemali „šťastie“ na pracovníkov prepravnej kontroly. Médiá zaoberajúce sa touto problematikou však priniesli výpoveď jednej slečny, ktorá viac než dva mesiace cestovala na falošné SMS a nikdy ju revízori pri kontrole neodhalili ani nepokutovali. Len pripomeňme, že za jazdu bez platného cestovného lístka sa momentálne platí pokuta vo výške 50 € pri zaplatení vo vozidle alebo do 5 pracovných dní v doplatkovej pokladni či bankovým prevodom, prípadne až 70 € pri neskoršom zaplatení.

(ars, foto: facebook)

Páčil sa vám článok?