Hlavné mesto pokračuje v obnove kultúrno-historických pamiatok. Čo sa mu zatiaľ podarilo?

25.7.2017

Zdroj: Wikipedia

Páčil sa vám článok?

Najnovšie sa obnovy dočkala fontána Plastika s raketou v parčíku na Kvačalovej ulici, Mariánsky stĺp na Františkánskom námestí a Morový stĺp na Župnom námestí. Celkové náklady dosiahli takmer 160.000 eur.

Fontánu v parčíku na Kvačalovej ulici v Ružinove obnovila mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB), ako jej správca na podnet miestnych obyvateľov a mestskej časti. Päťuholníkový bazén s keramickým obkladom, v strede ktorého sa nachádza plastika s raketou, totiž dlhé roky chátral a bol poškodený. V prevádzke je zatiaľ fontána bez uvedenej plastiky. Tá bola zdemolovaná v roku 1974 a doinštalovaná by mala byť do konca roka.

Na Mariánskom stĺpe na Františkánskom námestí, pred Kostolom jezuitov, bolo obnovené štvorstupňové kamenné schodisko, štvorhranný kamenný podstavec s nápismi a reliéfmi, valcový kamenný stĺp a kamenná socha Panny Márie. Artefakt, ktorý je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, mal totiž narušenú statiku a štruktúru kameňa, povrch bol napadnutý riasami a lišajníkmi. „Pri obnove sme museli zohľadňovať aj odlišné postupy obnovy. Kým obnova schodiska mala umelecko-remeselný charakter, ostatné časti diela bolo potrebné realizovať reštaurátorským spôsobom, t. j. opodstatnenou kombináciou konzervačnej a rekonštrukčnej metódy," povedal riaditeľ GIB Vladimír Gašperák.

Reštaurátorské práce sa skončili aj na Morovom stĺpe na Župnom námestí, pred hlavným vchodom do kapucínskeho kostola. Tie boli zamerané najmä na opravu narušenej štruktúry kameňa vplyvom poveternostných faktorov, ktoré najviac poznamenali hlavicu stĺpa. „Základ kompozície tvorí masívny štvorboký podstavec orientovaný na výšku. Chronogram na juhovýchodnej strane podstavca predstavuje dátum vzniku morového stĺpa, ktorým je rok 1723 a vznikol desať rokov po skončení morovej epidémie v meste ako poďakovanie patrónke Uhorska, Panne Márii, za jej skoré ukončenie a ochranu," vysvetlila  Iveta Kešeľáková z tlačového oddelenia magistrátu.

V minulom roku prešiel obnovou Mirbachov palác, ktorý bol zreštaurovaný podľa pôvodnej architektúry z 18. storočia. Opravené sú tiež ciferníky na hodinách na Radničnej veži, fasáda na kostole Klarisiek či horný hrad Devín. Komplexne vyčistený bol tiež pamätník Ľudovíta Štúra na rovnomennom námestí.

(TASR, foto: abn)

Páčil sa vám článok?