Už mrzne, strechy sa ešte len hľadajú

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Až minulý týždeň sa začali prvé rokovania s konkrétnym obsahom na tému pomoci bezdomovcom v prípade tuhých mrazov. Nočné mrazy si však už tento rok na Slovensku prvú obeť z ich radov vybrali.

S aktivitou tentoraz prišli zástupcovia bratislavských samospráv a mimovládnych organizácií na pôde Starého Mesta. Jeho samospráva navrhla zriadiť priestory na provizórne ubytovanie a aj zdravotné centrum v meste. V týchto chvíľach ešte nie sú známe lokality a objekty, ktoré by mali tomuto cieľu slúžiť. Staré Mesto je však ochotné pripojiť sa k pracovníkom v teréne, ktorých chce pripraviť pre túto zimu organizácia Proti prúdu.

Jej predstaviteľka Sandra Tondrová informovala, že o probléme sa hovorilo minulý týždeň aj na ministerstve sociálnych vecí. Nemenovaná organizácia, ktorá chystá rekonštrukciu objektu blízko centra, je ochotná vykurovateľné priestory na zimu prenajať na pomoc bezdomovcom. Aj na tejto porade sa okrem občianskych združení zúčastnili zástupcovia samosprávy, vrátane magistrátu.

Na pomoc bezdomovcom by mal vzniknúť operačný štáb, ktorý by koordinoval všetky aktivity. Jeho zloženie, ako aj financovanie a spoluprácu všetkých zainteresovaných zložiek by mala doriešiť pracovná porada tento týždeň.

Napriek všetkému S. Tondrová vyjadruje ľútosť, že po skúsenostiach z minuloročnej zimy sa opäť šije strecha pre tento problém horúcou ihlou.

Páčil sa vám článok?