FOTO: Takto známe kúpalisko Tehelné pole rokmi menilo svoju tvár

9.7.2017
0

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Na území mestskej časti Nové Mesto sa nachádzala azda najvyššia koncentrácia športovísk a práve na Tehelnom poli bol futbalový štadión, cyklistický ovál, tenisové dvorce, zimný štadión a vedľa neho známe letné kúpalisko...

Kúpalisko Tehelné pole ľudovo prezývané "tehelko" bolo postavené v začiatkoch 2. svetovej vojny na pozemkoch, kde predtým fungoval cintorín pre mestskú chudobu. V tomto období prišlo k obsadeniu Petržalky Nemeckom a Bratislavčania stratili prístup k prírodnému kúpalisku Lido rozprestierajúcom sa na petržalskom brehu Dunaja. Tehelné pole pravdepodobne vzniklo už v roku 1938. Komplex kúpaliska s jedným bazénom bol navrhnutý architektmi Jánom Štefancom a Aloizom Daríčkom. V roku 1940 bola na Tehelnom poli vybudovaná hlavná vstupná budova s pokladňami, šatňami a terasami. O tri roky neskôr (1943) už kúpalisko ponúkalo tri bazény. Najväčší bazén, ktorého súčasťou boli aj vysoké betónové tribúny pre divákov, spĺňal olympijské parametre. Tehelné pole bolo vyhľadávaným miestom nielen pre verejnosť, ale aj športovcov.

V areáli kúpaliska vznikol v roku 1981 aj klip ku skladbe skupiny Elán - Mám chuť na niečo chladené:

Za socializmu sa tam konali mnohé významné medzinárodné plavecké preteky a vodnopólové podujatia. K prednostiam obľúbeného kúpaliska nepochybne patrila aj 10-metrová skokanská veža pri veľkom bazéne, jediná v Bratislave. Po sérii úrazov ju však uzatvorili, hoci vždy sa našiel nejaký drzáň či odvážlivec, ktorý prekonal zabezpečenie, vyliezol na jedno z troch jej poschodí a skočil do vody, ktorá mala na tom konci bazéna až osemmetrovú hĺbku. Tehelné pole sa stalo kultovým letným areálom Bratislavčanov, k nezabudnuteľným zážitkom na tomto kúpalisku patrilo šmýkanie sa na známej strmej červenej šmykľavke pri strednom bazéne. Po zmene režimu však z Tehelného pola zmizli tribúny aj veža a počas rekonštrukcie zimného štadióna ho oklieštili aj o rozľahlú trávnatú pláž. V súčasnosti je kúpalisko stále v prevádzke a naďalej patrí k najznámejším a najkrajším bratislavským kúpaliskám. Po menšej rekonštrukcii ponúka svojim návštevníkom tri bazény a tobogan, k dispozícii sú sprchy, šatne, výťah pre imobilných návštevníkov, upravené detské ihrisko aj parkovisko. Zostal v prevádzke aj kultový bufet „na terase“.

(ars, foto: tasr, abn, foxy)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie