Utrpenie alergikov: Jednou z príčin je aj nepravidelné kosenie

2.7.2017
0

Zdroj: MÚ Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch na celom území Slovenska dominoval najvýznamnejší alergén tohto obdobia - peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

Jeho denné koncentrácie dosahovali alergologicky významné koncentrácie. Najvyššie hodnoty všetkého peľu v ovzduší odborníci namerali v Banskej Bystrici a Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová.

„Najvyššie koncentrácie sme zaznamenali u peľu tráv. Kvitnú vo veľkom, výrazný podiel na hladine peľu z rodu lipnicovitých majú i všetky druhy obilnín. Najviac ich v ovzduší opakovane zachytili monitorovacie stanice najmä na strednom Slovensku. Zvýšili sa denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých bylín. Výraznejšie sa zvýšili denné koncentrácie spór plesní v ovzduší,“ konštatovala v súvislosti s peľovou situáciou Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie  RÚVZ.

Pre nasledujúce dni sa nič nemení, pokračuje peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, navyše začiatkom júla v súvislosti s druhým kvitnutím tráv možno očakávať nárast ich denných koncentrácií v ovzduší.

Ako pripomenula Lafférsová, peľovú situáciu v mestách negatívne ovplyvňuje najmä nepravidelné kosenie trávnikov či ponechanie pokosenej trávy na mieste, kedy tiež dochádza k uvoľňovaniu peľu z peľníc. K vyšším koncentráciám peľu tráv v ovzduší prispievajú okolité lúčne porasty. Lokálne búrky a zrážková činnosť prispieva aspoň k ich dočasnému poklesu, čo alergikom len pomôže.

Uvidíme, či situáciu ešte nezhorší zámer niektorých bratislavských samospráv ponechať časť trávnikov nepokosených, písali sme o tom TU.

(TASR, ms)

Páčil sa vám článok?