Pri Biskupiciach má vyrásť nový rekreačný areál - lagúna

16.6.2017
0
Pri biskupiciach má vyrásť nový rekreačný areál - lagúna - l2
Páčil sa vám článok?

Bratislava bude mať možno o niekoľko rokov ďalšie veľké stredisko vhodné na rekreáciu i vodné športy. Vyrásť by malo pri Podunajských Biskupiciach v známej lokalite Košariská, ktorá je využívaná na kúpanie i dnes.

Ako informoval portál reality.etrend.sk, spoločnosť Sehring Bratislava si nechala vypracovať urbanistickú štúdiu, ktorá má premeniť jamy, kde teraz táto firma ťaží štrk, na atraktivny rekreačný vodný rezort s názvom Biskupická lagúna.

Územie je roky využívané na ťažbu, no zároveň sa práve do vzniknutých štrkových jám chodia  v letnej sezóne s obľubou kúpať Bratislavčania. A práve atraktívnosť jazier vznikajúcich po ťažbe by mala spomínaná firma využiť vo svoj prospech, no zároveň i v prospech obyvateľov. 

Ako ďalej informoval portál reality.etrend.sk, firma Sehring, ktorá má pozemky v prenájme, musí na dvoch vodných plochách (na fotografii) do konca roku 2020 ťažbu štrku ukončiť a lokalitu následne zrekultivovať.  „Z hľadiska možnosti zachovania výbornej kvality vody na kúpanie, ktorá bola na ložisku monitorovaná, je vhodné rozšírenie a prehĺbenie menšej vodnej plochy a vzájomné prepojenie oboch vodných plôch,“ písalo sa v podkladoch, ktoré posudzovali úrady už v roku 2014.

Aktuálne prebieha (od 19.5 do 19.6.2017) verejné prerokovanie urbanistickej štúdie Biskupicej lagúny. „Dôvodom obstarania urbanistickej štúdie je záujem spoločnosti Sehring Bratislava o zväčšenie vodnej plochy, ktorá po ukončení ťažby štrkopieskov bude slúžiť obyvateľom pre rekreáciu v prírodnom prostredí a súčasne v zázemí vodnej plochy vytvoriť podmienky pre rozvoj záhradkárskej a chatovej osady,“ píše sa v ozname o verejnom prerokovaní, ktorý si môžete pozrieť na stránke mestskej časti.

Spoločnosť ráta s tým, že v lokalite vzniknú pláže, zelené plochy, bufety, bežecké trasy, ihriská a podobne. Práce sú však rozvrhnuté do dvoch etáp. Ťažba sa v roku 2020 ukončí iba na časti územia (na fotografii), kde sa začne s prácami na prvej etape budovania rekreačného areálu. V okolí by však ťažba štrku mala prebiehať ďalej. Po ďalšom ukončení ťažby by  mohla vzniknúť ešte jedna vodná plocha, pri ktorej by sa nachádzala  záhradkárska a chatová oblasť.

(ms, Foto: sehring.sk)

Páčil sa vám článok?