Rudolf Kusý: Istropolis nesmie skončiť ako PKO

11.6.2017
Kusý: na krajšie školy dávame milióny eur - RK_potret_jar_web_600
Páčil sa vám článok?

(pr) V kuloároch Bratislavy sa stále častejšie špekuluje o predaji Istropolisu, bývalého Domu odborov. Jeho vlastníka, Jednotný majetkový fond (odborári), už obchádzajú potenciálni kupci. Ostane Bratislave jedinečná budova s unikátnymi koncertnými sálami? Alebo nový vlastník bude chcieť budovu zbúrať a postaviť miesto nej ďalšie nákupné centrum alebo byty?

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý má vo veci jasno - chápe, že prevádzka budovy je neekonomická a sú potrebné zmeny, s búraním však zásadne nesúhlasí. „Istropolis nie je PKO a nemôže tak skončiť. Je nepredstaviteľné pre Bratislavčanov, aby prípadný nový vlastník uvažovať nad zbúraním hlavnej budovy Istropolisu. Má predsa svoju históriu. Zároveň všetci vidíme, že súčasný vlastník do budovy neinvestuje, že námestie je zdevastované. Je to škoda, všetky tie nevzhľadné stánky, ktoré evokujú deväťdesiate roky, tam nepatria.“ Istropolis bol dokončený začiatkom osemdesiatych rokov minulého storočia. Dodnes sa v ňom konajú významné kultúrne podujatia. Hlavná sála (známa aj ako Veľká sála Istropolisu) je jediná v Bratislave, ktorá má kapacitu takmer 1300 návštevníkov. Jej zánik by znamenal pre Bratislavu nenahraditeľnú stratu.

Starosta Rudolf Kusý upozorňuje, že odbory sú financované z príspevkov zamestnancov a aj na samotnú výstavbu Istropolisu prispeli všetci vtedajší členovia odborov. „Nemali by preto s majetkom nakladať ako súkromná firma a predaj by mal byť pod kontrolou verejnosti,“ zdôraznil Rudolf Kusý. Odborári pritom dopredu rozhodli, že o kupcovi nemusí rozhodnúť najvyššia ponúknutá cena. „Žiadame teda, nech zohľadnia aj to, ako chce budúci vlastník s budovou naložiť – aby tam zachoval kultúru,“ upozorňuje starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

 

Páčil sa vám článok?