Koľko ľudí v Bratislave býva, prespáva alebo sem každé ráno dochádza?

25.5.2017
0
Koľko ľudí v bratislave býva, prespáva alebo sem každé ráno dochádza? - BA ludia1
Páčil sa vám článok?

Podľa údajov Štatistického úradu z roku 2013 bývalo v našom hlavnom meste 417 389 obyvateľov. V Bratislave však žije veľa ľudí, ktorí tu nemajú trvalý pobyt, ale v nej z rôznych dôvodov najmä počas pracovného týždňa prespávajú a potom sú tu ešte tisícky takých, čo do školy, zamestnania alebo za obchodmi každé ráno dochádzajú.

Naše hlavné mesto láka na zaujímavé pracovné príležitosti a pohodlný život s dostupnou infraštruktúrou. Preto veľa Slovákov z blízkeho aj širšieho okolia každodenne nastupuje do áut, vlakov či autobusov a vyráža za prácou alebo štúdiom do Bratislavy.

Aký je reálny počet Bratislavčanov?

Vďaka populačnej analytike Market Locator sa podarilo získať údaje o počte mobilných telefónov, ktoré v našom hlavnom meste aj nocujú. Z celkovej vzorky 2,7 milióna Slovákov (vlastníkov mobilných telefónov), ktorí poskytli súhlas k spracovaniu údajov, sa na základe pohybu SIM kariet podarilo dospieť k číslu 666 264. To by mal byť celkový počet ľudí, ktorí v bežný pracovný deň prespávajú na území hlavného mesta Slovenska. Práve pri porovnaní údajov zo Štatistického úradu SR a výskumu Big data – Market Locator je zrejmé, že napríklad v III. Bratislavskom okrese je počet obyvateľov, čo sú tu trvalo prihlásení a tých, ktorí tu prespávajú, takmer dvojnásobný.

Koľko ľudí do Bratislavy dochádza?

Na základe štatistickej extrapolácie reálnych údajov vstupuje denne do Bratislavy viac ako 130-tisíc ľudí, čo predstavuje ďalšiu pätinu mimobratislavských obyvateľov navyše. Treba však zároveň pripočítať ešte aj desiatky tisíc cudzincov, ktorí do mesta chodia ako zahraniční turisti alebo tu takisto žijú a pracujú, ale nie sú zarátaní v týchto štatistikách, nakoľko nie sú držiteľmi SIM kariet slovenských mobilných operátorov.

Ktoré biznis centrá sa nafukujú najviac

Poďme ešte hlbšie a pozrime sa konkrétne bratislavské lokality, ktoré zažívajú najväčší denný nápor. Najviac ľudí sa cez deň pravidelne vyskytuje (pracuje) v biznis a nákupných centrách, bežne je to okolo hranice 10-tisíc ľudí (pravidelne sa vyskytujúci, teda nie tých, čo sem prídu jednorázovo).

V tabuľke sú znázornené „najľudnatejšie“ pracovné lokality. Pomerne mladá zóna biznis centier Twin City na Mlynských nivách si za krátky čas získala veľkú obľubu a patrí k druhej najviac sa nafukujúcej administratívnej zóne v Bratislave.

(ars, tabuľky: market locator, foto: abn)

Páčil sa vám článok?