ANKETA: Kde v Bratislave bývate a kam by ste sa chceli presťahovať?

14.3.2017
0
Anketa: kde v bratislave bývate a kam by ste sa chceli presťahovať? - Z Hradu
Páčil sa vám článok?

Niektorí sú spokojní so životom v centre mesta, iným sa zase páči na sídlisku, odkiaľ majú blízko do prírody. Viacerých Bratislavčanov sme sa v našej veľkej ankete opýtali, čo považujú za najväčšiu výhodu mestskej časti, kde momentálne žijú a kvôli čomu by sa boli ochotní presťahovať inam.

V ktorej mestskej časti momentálne žijete, aké sú podľa vás najväčšie výhody bývania v tejto lokalite a čo vám v nej naopak najviac chýba? Kam a kvôli čomu by ste sa boli ochotní presťahovať?

Alena Kvasnicová: Už 5 rokov bývam v Moste pri Bratislave, ale mám byt aj v Novom Meste. Nevýhoda dediny je v tom, že tam nie je veľká vybavenosť, ale zase má človek väčšie súkromie, životný priestor alebo vlastnú záhradu, kde si môžem pestovať zeleninu. Z mesta je však asi bližšie do práce, obchodov, za kultúrou či na krúžky pre deti a s bytom je asi menej starostí než pri bývaní v dome. Ak mám porovnať bezpečnosť, tak sa mi zdá, že tá je v bytovom dome väčšia, pretože na dome nás už vykradli...

Vladimír Kampf: Bývam v prenajatom byte hneď za policajným prezídiom. Občas, najmä keď niekam odchádzam na dlhšie a auto nechávam na jednom mieste pred domom, tak si hovorím, že to je dobrá adresa a nemusím sa oň báť. Lenže, potom mi hneď zapne, že: Pod lampou býva najväčšia tma. Táto časť Bratislavy mi ako rodenému Bratislavčanovi, ktorý si vyskúšal aj roky mimo Bratislavy, nijako neprirástla k srdcu. Mám rád rodnú Patrónku a Železnú studničku. Ale keď raz budem veľký, presťahujem sa na hausbót niekde na Dunaji. A bude mi jedno, či bude niekde v Karlovej Vsi alebo až v Jarovciach.

Brigita Szelidová: Žijem v Starom Meste, kde som sa aj narodila a dúfam, že tu aj zostarnem. Výhodou je, že mám všetko pri ruke a nechýba mi tu nič. Som mestská žena, ale ak zatúžim po prírode, tak si zájdem pešo na Kalváriu alebo do Horského parku. Kultúru, zábavu aj reštaurácie mám doslova pod nosom, aj deti, ktoré chodia na konzervatórium, majú do školy blízko. Nechcem lokalitu meniť. Som tu spokojná.

Juraj Kolesár: Bývam v Starom Meste a výhodou je dostupnosť a nevýhodou špinavší vzduch či to, že občas sa v okolí Račianskeho mýta potulujú podivné kreatúry. Ak by som sa mal presťahovať, tak jedine do Dúbravky, kde je čistý vzduch, množstvo lesov i atmosféra vidieka.

Denisa Havrľová: Bývam v Karlovej Vsi a som veľmi spokojná. Je tu veľa zelene a relatívny pokoj. V porovnaní s inými časťami mesta sa tu cítim celkom bezpečne. Jediné, čo mi tu chýba, je viac obchodných sietí, ktoré našťastie nie sú až tak dôležité pre môj život. Ideálne bývanie si viem predstaviť už len v tejto lokalite, pretože Karlovku vyslovene milujem aj pre jej dedinskú atmosféru.

Jakub Petraník: Žijem v Starom Meste a za najväčšiu výhodu považujem hlavne to, že je to najspoločenskejšia lokalita. Tým myslím to, že človek len vyjde z domu a má všetky najlepšie podniky a reštaurácie poruke. Najviac mi chýba les a príroda. Ideálnejšie bývanie v rámci Bratislavy by som si vedel predstaviť asi na Kolibe, ale jedine v rodinnom dome.

Beáta Koreňová: Žijem v Petržalke a za výhody pokladám to, že je na rovine, v blízkosti mám nákupné centrá a ďaleko odtiaľto nie je ani do centra mesta. Sú tu aj jazerá, kde sa dá v lete kúpať, v zime korčuľovať.  Nevýhodou sú upchaté mosty počas rannej či poobednej špičky, ale ja našťastie pracujem priamo v nej. Mám Petržalku rada, nechýba mi tu nič a nemenila by som ju za inú lokalitu. Možno až keď budem na dôchodku, by som uvítala dom na vidieku.  

Jaro Slávik: K Rusovciam, kde bývam, nemám žiadne výhrady. Je to krásna lokácia, v blízkosti jedinečného lužného lesa, kúsok od fantastického múzea Danubiana, cyklistických chodníkov a bežeckých trás. Ak by som sa niekde chcel naozaj presťahovať, tak to urobím. Páči sa mi Brooklyn Hills v NYC, Kensington v Londýne, budapeštiansky obvod Obudai Kerulet, Berlin Mitte alebo aj štvrť Limmat v Zürichu, ale vybral som si miesto na bývanie práve tu - v Bratislave.

Dominika Hanzelová: Bývam v Devínskej Novej Vsi. Táto lokalita nemá skoro žiadne výhody a je sem ďaleko odvšadiaľ. Možno sa tu dobre býva ľuďom, ktorí majú rodinné domy, čo však nie je môj prípad a plánujem sa z Devínskej presťahovať hneď, ako to bude možné. Najradšej by som bývala v Starom Meste – páči sa mi lokalita v blízkosti Červeného kríža, ale reálne by to bolo asi skôr niekde v Ružinove, odkiaľ by som mala blízko do terajšej práce.

Miroslav Vraník: Dúbravka mi osobne vyhovuje a nie je až tak ďaleko, ako sa to niektorým zdá. Je tu dobrá dostupnosť prírody a blízko do lesa či už smerom na Devínsku Kobylu alebo cez Lamač na Kamzík. Je tu aj veľa základných či pár stredných škôl a okolo nich dosť dobrých ihrísk či už na malý futbal s umelou trávou a mantinelmi, alebo tvrdým povrchom na futbal, hokejbal, tenisových kurtov prípadne bežeckých oválov. Chýbajú mi možno lepšie služby a obchody. Potravín je tu dosť, ale keď som v minulosti potreboval niečo väčšie, tak som musel ísť do mesta. Teraz je tu napríklad Bory Mall, aj keď s MHD dostupnosťou je to tam trochu komplikovanejšie. V centre je všetko blízko a dostupné. Viac ma však lákajú skôr odľahlejšie časti, kde je väčší kľud, teda niečo na štýl Dúbravky, Lamača či Rače.

Timea Gurová: Už niekoľko rokov bývam v Starom Meste a dobrovoľne by som túto časť nemenila za nič. Všade mám blízko, dôjdem aj pešo a keď idem z piva domov, nemusím sa prispôsobovať nočnej doprave, ale do desiatich minút som prosto doma. Nevýhodou je akurát hlučnosť električiek, z ktorých mi pravidelne duní v hlave, ale zvykla som si. Nepredpokladám, že si však niekedy v tomto živote budem vedieť dovoliť kúpiť vlastnú nehnuteľnosť v Starom Meste, takže nastálo si viem predstaviť žiť buď na Kramároch alebo v Ružinove.

Tomáš Šedivý: Som z Rače a tam máme všetko. Len je to trochu od ruky a ranné zápchy tiež nie sú bohviečo. V dohľadnom čase sa chystám sťahovať do Rusoviec, kde budem bližšie k rodičom, čo má svoje plusy aj mínusy, ale myslím, že je to fajn miesto pre život.

Petra Podkonická: Bývam v Novom Meste a za najväčšiu výhodu považujem to, že mám odtiaľto všade blízko - a to nielen do mesta, ale aj do iných mestských častí. Páči sa mi, že je tu kompletná občianska vybavenosť a do 10 minút sa pešo dostanem do Polusu či OD Slimák. Sú tu školy, škôlky, je blízko na Kolibu a sú tu aj celkom slušné možnosti športového vyžitia - bicyklovanie, plávanie, je tu Kuchajda, dá sa ísť prechádzať na Ahojku. Je zabezpečené dobré spojenie MHD do všetkých mestských častí vrátane centra. Určite by som ocenila viac parkov a zelene, len to by sa asi muselo nechať zbúrať zopár administratívnych budov. Ideálnejšie miesto si pre seba v rámci Bratislavy predstaviť neviem. V Novom Meste som zvyknutá, žijem tu už niekoľko rokov a mám to tu veľmi rada. Nachádza sa tu asi všetko, čo potrebujem. Ak by som uvažovala o inej mestskej časti, bol by to pravdepodobne len Ružinov. Pokiaľ by som sa odtiaľto chcela sťahovať určite by som sa zvažovala viacero kritérií ako napríklad občianska vybavenosť, MHD spojenie, kultúrne a športové vyžitie prípadne vzdialenosť do centra.

Braňo Dobšinský: Aktuálne je mojím domovom Dúbravka. Výhodou je blízkosť lesa hneď za rohom, pomerne slušna dopravná dostupnosť do centra, dobrý pomer nákladov a benefitov v tejto lokalite. A na úrovni je aj občianska vybavenosť či bezpečnosť tejto lokality. Chýba mi však koncepčnejší a intenzívnejší rozvoj kultúrno-voľnočasovej infraštruktúry. Tých pár krčiem a schátraný kultúrny dom to nenahradí. Otázka prípadného sťahovania je pomerne zložitá a asi by vyplývala z osobných dôvodov. Centrum by som kvôli vysokým nákladom asi vylúčil rovnako ako okrajové štvrte, ako sú Podunajské Biskupice, Rača či Vajnory, kde je zlá dostupnosť. Do úvahy pripadá Ružinov, ktorý má na úrovni občiansku, kultúrnu aj spoločenskú vybavenosť a pokojné prostredie. Podobne je na tom asi aj Karlova Ves či Nové Mesto, napríklad oblasť okolo Kuchajdy.

Erika Černajová: Žijem v Starom Meste a výhodou je, že je všetko na skok. Mám psa, čo môže spôsobiť v centre mesta problém, ale našťastie náš dom má asi 1500 metrov štvorcových veľkú súkromnú záhradu, ktorá je asi najväčšia na území Starého Mesta, čo je super. Nevýhodou je asi to, že občas tu býva dosť veľký zhon a sem-tam by bolo fajn si od neho oddýchnuť. Predtým som bývala asi tri roky na Dlhých dieloch, ktoré sú kúsok od lesa a asi aj celkovo je tu najviac zelene. Ak by som sa niekam mala presťahovať, tak jedine sem, lebo je to asi najzdravšie prostredie v rámci Bratislavy.

Pavel Kapusta: Už celé roky žijem v Rači a som veľmi spokojný. Blízke Karpaty mi trošku pripomínajú vŕšky v okolí rodnej Banskej Bystrice. Podľa mňa je to najkrajšia časť Bratislavy. Výhodou je pokojná, niekedy až vidiecky pôsobiaca atmosféra a zároveň vďaka račianskej radiále možnosť rýchleho spojenia s centrom hlavného mesta autom aj električkou (s výnimkou ranných dopravných zápch). Je tu veľa zelene, vinohrady, historická časť s pôvodnými vinohradníckymi domčekmi, začínajú tu mnohé turistické trasy smerujúce do Malých Karpát. Dnes je v Rači už dobudovaná infraštruktúra služieb a obchodov, takže všetko potrebné je poruke. Chýba mi veľká poliklinika alebo nemocnica, rovnako ako lekáreň otvorená 24 hodín denne a väčší výber reštaurácií. Mohlo by tu byť aj viac detských ihrísk a cyklotrás, ale to je problém celej Bratislavy. Z môjho osobného pohľadu by som si nikde inde v Bratislave nevedel predstaviť ideálnejšie bývanie ako v Rači. Dobrovoľne by som sa odtiaľto nikdy neodsťahoval - okrem toho, že tu bývam, sídlia tu aj priestory mojej firmy.

Milada Miškovská: Žijem v Petržalke a za najväčšiu výhodu považujem, že časť, v ktorej bývam, je blízko centra. Je tam veľmi dobrá sociálna vybavenosť a zároveň nie som vystavená ruchu veľkomesta. Oceňujem tiež prítomnú zeleň a možnosť prechádzok. Myslím si, že viacerí Petržalčania by privítali zdravotné stredisko, kde by sa nachádzali aspoň základní špecialisti a človek by nemusel pendlovať medzi všeobecným lekárom, nemocnicou na Antolskej a súkromnými zdravotnými strediskami, prípadne hľadať potrebného špecialistu v centre mesta. Ak by som si mala vybrať bývanie v inej mestskej časti, tak by to bola asi Karlova Ves. Hlavne kvôli okolitej prírode, dobrému spojeniu MHD alebo kúpalisku Rosnička.

Oliver Ondrejko: Bývam v Novom Meste – kúsok od zimného štadióna a s touto lokalitou som spokojný. Páči sa mi blízka Kuchajda a nepáči to, v akom stave je Filiálka. Chýba mi v dome akurát väčší kľud, čo je spôsobené čiastočne aj tým, že jeden náš sused je psychopat. Ak by som sa mal presťahovať, tak asi jedine do Starého Mesta.

Jana Škumátová: Bývam v Petržalke, kde som aj v detstve vyrastala, mám tu aj rodičov a poznám ju teda dokonale. Najviac sídliskám chýbajú parkoviská. Ak by som si mala vybrať iné miesto na život, tak by som sa presťahovala do Starého Mesta, kde sa mi páčia priestranné staré byty s vysokými stropmi.

Anton Pižurný: Momentálne bývam mimo Bratislavy, ale rád navštevujem moju sestru Na Revíne nad Kramármi. Je tam pomerne pokoj a blízko les. Kúsok na Kolibu, výhľad až do Rakúska. Keďže nie som šofér, veľmi sa mi páči malý autobusík číslo 44, ktorý jazdí z Národného onkologického centra až na Jaskov rad a tiež na Kolibu. Panuje v ňom priam rodinná atmosféra. Neviem, či v niektorom inom spoji sa ľudia zdravia aj pri nastupovaní, aj pri vystupovaní. Ideálne bývanie si viem predstaviť všade tam, kde žijú ľudia, ktorých mám rád. Keďže som dlhé roky býval v Banskej Štiavnici, tak asi tam, ale napadá mi v tejto súvislosti aj jedna veta zo Šulíkovho filmu Záhrada: „Býva sa tu dobre, ale žiť sa tu nedá." Ale to pochopí človek, ktorý tam žije dlhšie, nie len chalupári.

Lucia Slováková: Aktuálne bývam v Podunajských Biskupiciach a najväčšia výhoda tohto bývania je jednoznačne pokoj a výhľad na celé mesto. Každý deň však strávim nedobrovoľne dosť veľa času cestovaním, resp. postávaním v zápchach, ktoré sú pre smer do týchto končín známe. Láka ma to vrátiť sa naspäť do Ružinova a verím, že sa mi to v správnej chvíli znovu podarí. V tejto lokalite mi vyhovovala dostupnosť do centra mesta, zeleň a hlavne jazerá, pri ktorých sa dá počas pekných dní čítať kniha, oddychovať, športovať či opaľovať.

Barbora Žilecká: Po štyroch rokoch bývania na Kolibe som sa presťahovala do Starého Mesta, hlavne kvôli práci, keďže sa mi častejšie stávalo, že sa v priebehu dňa bolo treba rýchlejšie niekam presúvať, čo sa mi z centra zdalo jednoduchšie. Práve tu často chodievam na koncerty, rôzne akcie a mávam tu aj pracovné stretnutia. Zrazu mám všade bližšie, naberám inšpirácie, nemusím večer myslieť na to, či zoženiem taxík. Hlavne milujem rána, keď sa prechádzam cez mesto a najmä v lete všade cítim kávu! Nevýhodou je neustály problém s parkovaním a vyššie ceny nájomného. Nakoľko milujem prírodu, tak v centre je trošku problém nájsť si pokojnejšie miesto s kúskom zelene, ale keďže bývam blízko Dunaja, tak sa na zlý vzduch rozhodne nemôžem sťažovať. Ak by som sa raz mala niekam presťahovať, tak jedine do vidieckeho domu blízko lesa.

Martin Jaňák: Od decembra žijem v Jarovciach, kde je najväčšou výhodou absolútne stabilné dopravné spojenie do centra Bratislavy - 12 minút vo dne v noci. Chýba tu občianska vybavenosť. Rád by som sa presťahoval do historického centra, peniaze v mojom prípade nie sú problém, ale parkovanie rozhodne. Moja práca vyžaduje minimalizovanie časových strát a parkovanie v centre je jednou z nich. To je hlavný dôvod, prečo tam nebývam. Išiel by som tam bývať len v prípade, že sa táto situácia výrazne zlepší.

Stanislava Hanuszová: Mojím domovom je už dlhé roky Petržalka, ktorú by som vymenila jedine za domček pod Slavínom s nejakou peknou záhradkou a slobodným pánom. Výhodou je blízkosť Draždiaka či do Rusoviec, kam chodievam na bicykli. Viem, že ľuďom na mnohých zastávkach MHD chýbajú automaty na lístky a možno aj záhradky pred domami či okolo nich. Ale inak som spokojná, veď aj tak chodí človek domov len prespávať.

Ľudovít Bagin: Bývam v centre mesta. Výhody sú asi väčšine Bratislavčanov známe. Relatívna dostupnosť kamkoľvek. Reštaurácie, kaviarne, úrady. Mám pocit, že centrum mesta sa zviecha. Trošku nerozumiem parkovacej politike. Prečo mám aj na chodníku pocit, že je tam pánom auto? A to nekočíkujem. O zeleni, grafitty, chodnikoch, cyklochodníkoch, taxikároch, britských stagturistoch a soche Čumila radšej pomlčím. Ak by som rozmýšľal nad sťahovaním, tak neviem, kto z mojej generácie nesníval o „domčeku pod Slavínom"? Vyrastal som v Ružinove a mám k nemu nostalgický vzťah, ale stavebný a zatepľovací boom mu neuveriteľne ublížili. Viem si predstaviť pekné bývanie pri Dunaji. Bratislave stále chýba lepší vzťah k tejto rieke. Mám rád Palisády aj Devín. To sú časté miesta mojich prechádzok. Bratislavu mám od malička rád a bolo by fajn, keby si ju obľúbila väčšina jej obyvateľov a volených zástupcov.

Janka Zvončeková: Bývam na Košickej ulici, čo je MČ Ružinov. Táto lokalita je pre mňa veľmi výhodná, keďže je to blízko do centra aj chôdzou. Za cca. 20 minút som tam a nakoľko sa rada prechádzam, tak mi to nepripadá ďaleko. Je tu aj zeleň a keďže tu žijú aj moje malé krstné deti, je výhodou, že v blízkosti sú ihriská a pekné miesta na prechádzky aj s malými deťmi. V poslednom období sa táto lokalita veľmi rozvinula a stala atraktívnejšou aj vďaka novootvoreným a početným reštauráciám, kaviarňam a vinárničkám. Milujem prechádzku po Košickej v lete, keď ľudia sedia na terasách, popíjajú vínko, diskutujú. Je to akoby ste sa teleportovali do nejakej dovolenkovej destinácie. Fakt nepreháňam – pocit je pocit. Nad inou lokalitou nepremýšľam. Možno by sa to zmenilo, keby som si založila rodinu a chcela sa presťahovat do domu s väčším pozemkom a sukromím. Ale to je ešte len hudba budúcnosti. Zatiaľ mi Ružinov maximálne vyhovuje.

Miriam Šinglerová: Žijem na Dlhých dieloch a najväčšia výhoda tejto lokality je pokoj, výhľad na Rakúsko, keďže v našom dome je spoločná záhrada aj parkovisko, tak nemám problém s miestom. Nechýba mi tu asi nič. Blízko sú reštaurácie, potraviny a keďže deti zatiaľ nemám, tak voľné miesta v škôlkach som ešte nepozerala. Asi by som lokalitu nemenila, ale možno si viem predstaviť pekné bývanie aj na Kolibe, kde je krásna príroda, kopec a je odtiaľ blízko do centra.

(ars, foto: Matej Kováč)

 

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie