CT vyšetrenie pre zvieratá funguje už aj v Bratislave

1.12.2016
0
Ct vyšetrenie pre zvieratá funguje už aj v bratislave - Sibra centrum CT pre zvierata
Páčil sa vám článok?

Majitelia zvieracích miláčikov sa môžu tešiť. V urgentných prípadoch už nebudú musieť so zvieratami cestovať do zahraničia kvôli CT vyšetreniu. Počítačová tomografia je už k dispozícii aj v centre veterinárnej medicíny v bratislavskej Dúbravke. Ide o oficiálne prvé a zatiaľ jediné pracovisko na Slovensku, kde využívajú novú technológiu k vyšetreniu zvierat.

CT je vo veterinárnej medicíne jedným z najcennejších prístrojov pre zobrazenie onkologických, neurologických a ortopedických zvieracích pacientov. Ako štandardná vyšetrovacia metóda sa používa u psov a mačiek najmä pri akútnej traume hlavy, chrbtice a panvy. Využíva sa aj na vyšetrenie nosových dutín, hrudníka, brušnej dutiny a kĺbov. Vďaka zobrazeniu žíl a tepien je možné podrobne a dôkladne vyšetriť hrudnú a brušnú dutinu.

„Počas vyšetrenia je zvierací pacient v celkovej inhalačnej anestézii a pod kontinuálnym monitoringom. Samotný scan zvieraťa je rýchly, spravidla netrvá dlhšie ako 15 minút a po ňom nasleduje preberanie z anestézie pod dozorom v hospitalizácii,“ vysvetľuje MVDr. Silvia Ficová, manažérka Sibra centra.

Pred CT vyšetrením je so zvieraťom potrebné absolvovať vyšetrenie u svojho veterinárneho lekára, ktorý odporučí vyšetrenie konkrétnej oblasti. Odporúča sa aj absolvovanie predanestetického vyšetrenia (vyšetrenie krvi, EKG a pod.) kvôli bezpečnejšej anestézii. Po vyšetrení odchádza so správou pre veterinárneho lekára s odporučením ďalšieho postupu.

(ts Foto: Sibra)

Páčil sa vám článok?