Nemocnica na Patrónke nebude, na poradenstvo však išli milióny

2.11.2016
0
Nemocnica na patrónke nebude, na poradenstvo však išli milióny - drucker
Páčil sa vám článok?

Pôvodný plán výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave prostredníctvom PPP projektu sa zruší. Dnes tento návrh ministerstva zdravotníctva schválila vláda.

Šéf rezortu Tomáš Drucker už predminulý mesiac avizoval, že PPP projekt sa pri súčasnom nastavení nedá realizovať. PPP projekt rozbehla predchádzajúca vláda Roberta Fica, k podpisu zmluvy však nedošlo. Tretí Ficov kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že novú nemocnicu sprevádzkuje. Návrh nového riešenia jej výstavby by mal Drucker predložiť do konca marca 2017.

Počas súťažného dialógu sa podľa ministerstva potvrdilo, že plánované rozloženie rizika projektu medzi súkromný sektor a verejný sektor je "veľmi ambiciózne a má limitovaný precedens v iných projektoch". Pri súčasnom nastavení nemalo byť možné financovanie prostredníctvom komerčných bánk, peniaze by tak musel dať investor. PPP model tak nemal byť nakoniec taký výhodný, ako sa pôvodne počítalo.

PPP projekt si doteraz vyžiadal asi tri milióny eur. Za štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá za vhodnú formu realizácie novej nemocnice označila PPP projekt, zaplatil rezort 720-tisíc eur bez DPH. Ďalších 2,25 milióna eur bez DPH dalo ministerstvo za poradenstvo v súvislosti s prípravou a realizáciou projektu.

Vlaňajšia analýza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií označila výstavbu novej nemocnice prostredníctvom PPP ako najmenej výhodnú. Výstavba štátom má byť lepšia. Podľa analytikov INEKO však bola analýza značne zjednodušená. Inštitúty sa však zhodli, že najhoršie je nerobiť nič. História výstavby novej bratislavskej nemocnice siaha až do roku 1982.

Nová nemocnica mala podľa plánov vyrásť v doterajšom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Predpokladalo sa, že výstavba sa skončí na budúci rok. Patrónka sa však podľa ministra Druckera ukázala ako problematická. Uvažuje sa preto o lokalitách Rázsochy a Ružinov. Šéf rezortu nevylúčil, že sa môže vybrať aj iná.

(TASR, Foto: TASR)

Páčil sa vám článok?