Pri cintoríne sa na triedenie odpadu nemyslí

7.10.2016
0
Pri cintoríne sa na triedenie odpadu nemyslí - krematorium
Páčil sa vám článok?

Sme sporadickí návštevníci niekoľkých hrobov našich príbuzných umiestnených v urnovom háji v areáli Krematória - Lamač. V minulosti sme si všimli a príležitostne sme aj využívali okrem veľkých kontajnerov na odpad aj pristavené malé kontajnery na triedený odpad - na plasty, papier aj sklo.

Aké bolo naše prekvapenie, keď sme po pár mesiacoch opäť prišli k hrobom našich príbuzných a zhodou okolností sme chceli po úprave vyhodiť a separovať plastové fľaše aj sklenenú fľašu a prasknutý zavárací pohár. K dispozícii sme mali iba jeden veľký kontajner, blízko odbočky vľavo od hlavnej cesty vedúcej k obradnej sieni, kde vždy stávali aj kontajnery na plasty a papier. Kontajnery na sklo zvyčajne stáli pri hlavnom vchode. Pri našom odchode sme teda vyhodili biologický odpad do veľkého kontajnera a dúfali, že nájdeme kontajnery na triedený odpad aspoň pri hlavnom vchode - žiaľ, neboli tam už ani tie na sklo, ani iné. Iba v dvoch stojanoch boli pripevnené veľké plastové vrecia, iný kontajner tam nebol. Boli sme teda nútení vyhodiť aj sklo, aj plasty tam. Súčasne s nami tieto triediace kontajnery hľadalo viac návštevníkov a spolu sme sa pohoršovali, čo sa deje? Ako je to na iných cintorínoch v Bratislave, nám, žiaľ, nie je známe.

Po skončení dovoleniek a s blížiacou sa jeseňou i Dušičkami sa iste zvýši aj počet ekologicky zmýšľajúcich návštevníkov, ktorí budú mať podobný problém s hľadaním kontajnerov na triedený odpad, ako sme spolu s ďalšími návštevníkmi mali my. Okrem ochrany životného prostredia je triedenie odpadu predsa aj finančne výhodnejšie a na to by nemalo Marianum ako správca cintorínov zabúdať - alebo nám jednoducho v budúcnosti zvýši poplatky za úhradu nájmu hrobových miest, zapríčinenú zvýšenými nákladmi za odvoz odpadu?

rodina Martončíkova, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?