Útulok na Rebarborovej končí iba dočasne, hľadá sa prevádzkovateľ

30.10.2015
0
Útulok na rebarborovej končí iba dočasne, hľadá sa prevádzkovateľ - macky
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto Bratislava na základe zistenia vážnych nedostatkov muselo vypovedať zmluvu Asociácii ochrancov zvierat, ktoré prevádzkovalo útulok pre mačky na Rebarborovej ulici od roku 2000.

Zvieratá, ktoré sa v útulku nachádzajú, umiestnia v Slobode zvierat, ktorá zvieratkám vytvorila podmienky na presun. V záujme zachovať mestský útulok, ktorý je pre mesto potrebný, začne mesto realizovať kroky v rámci vytvorenia nového a kvalitného útulku.

„Mesto sa rozhodlo, že poskytne priestor na vybudovanie kvalitného a špecializovaného odborného strediska, ktoré bude mačičkám poskytovať náhradné bývanie dovtedy, kým im nenájde nový domov,“ povedala námestníčka primátora Iveta Plšeková. „To je naším cieľom a aj cieľom prevádzkovania útulku pre zvieratá. Toto, okrem iného, u súčasného prevádzkovateľa chýbalo,“ doplnila námestníčka.

Podľa magistrátu na základe nesplnenia potrebných a požadovaných náležitostí, ktoré sú potrebné na prevádzkovanie mestského útulku, ako napríklad karanténa či povinná sterilizácia zvierat, muselo mesto zmluvu o poskytovaní finančných prostriedkov na prevádzku zariadenia či zmluvu o prenájme pozemkov vypovedať. Prevádzkovateľa opätovne vyzývali na doplnenie požiadaviek a napravenie nedostatkov, ktoré boli zistené počas viacerých kontrol. Medzi ne patrilo okrem absencie karantény a sterilizácie aj evidencia zvierat, ktorú prevádzkovateľ nemal v súlade s požadovanými platnými predpismi. Takisto absentovala rotácia zvierat za účelom adoptovania zvierat.

Útulok, napriek finančnému príspevku, ktorý prevádzkovateľ paušálne dostával od hlavného mesta, nezabezpečoval ani potrebnú zdravotnú starostlivosť pre zvieratá. Mesto tak vzhľadom na vážne a opakujúce sa nedostatky muselo pristúpiť k vypovedaniu zmluvy a umožniť tak vybudovať útulok, ktorý bude odborným a špecializovaným strediskom pre mačky.

„Chcem uviesť na pravú mieru súčasné dezinformácie – my nerušíme mestský útulok, my sme vypovedali spoluprácu so súčasným prevádzkovateľom. Útulok pre mačičky zostáva zachovaný,“ zakončila námestníčka primátora. Hlavné mesto bude podnikať kroky na to, aby sa v čo najkratšom čase vybudovalo nové špecializované a odborné stredisko pre mačky.

Prevádzkovateľ bude musieť v rámci verejného obstarávania predložiť projekt a víziu nového mestského útulku, pričom bude vybraný taký projekt, ktorý bude v súlade s požiadavkami mesta.

(is)

Páčil sa vám článok?