Na trávniku si urobil parkovisko pre svoje auto, mesto to ide riešiť

25.10.2015
0
Na trávniku si urobil parkovisko pre svoje auto, mesto to ide riešiť - 201520_auto_zelen1
Páčil sa vám článok?

Chcete mať parkovisko iba pre seba? Zrejme žiadny problém. Jedno súkromné parkovisko pre svoje auto na zelenej ploche a na mestskom pozemku si vybudoval obyvateľ - povolaním exekútor - jedného z domov v Ružinove - dokonca vo dvore, priamo pred vchodovými dverami bytovky!

Obyvatelia vnútrobloku Svätoplukova – Pavlovova – Kulíškova len bezradne krútia hlavami nad bezmocnosťou vyriešiť problém, ktorý sa ťahá už viac ako tri roky.

„Kým mnohí sa snažia, aby spoločné priestory vyzerali pekne, upravene, skrášľujú si svoje okolie, sadia kvety, starajú sa o stromy, pán exekútor tu drzo parkuje. Viackrát sme ho oslovili s prosbou o odstránenie betónových kociek, ktoré si dal položiť na trávu, o neničenie verejnej zelene, navrhli sme mu možnosť parkovať na ulici, priamo pred vchodom domu. Nič nezabralo. Pán exekútor povedal, že jemu to takto vyhovuje, lebo vozí priateľku, ktorá sa potrebuje dostať bezpečne z auta a do auta, pretože má zdravotné problémy. Navyše na rušnej ulici by mu mohli auto oškrieť,“ informovala ružinovská poslankyňa Anna Reinerová.

„Volali sme aj políciu, mestskú i štátnu, tie však nemôžu konať, lebo auto údajne nestojí priamo na tráve, ale na betónových kockách,“ doplnila spoluobyvateľka Dagmar Šimkovičová.

Občania z okolitých domov už písali na Miestny úrad Ružinov, ten to postúpil magistrátu, ktorý vyzval Libora Samca na odstránenie neoprávneného zásahu do vlastníckeho práva a podal oznámenie o priestupku na štátnu políciu za parkovanie na verejnej zeleni, na ktorej vznikala škoda. Vodič sa dopúšťa rôznych priestupkov nielen samotným parkovaním, ale aj príjazdom na miesto ilegálne vybudované parkovisko.

„S prosbou o pomoc sme oslovili inštitúcie a úrady ministra spravodlivosti, Slovenskú komoru exekútorov. Riešenie v prospech spoluobyvateľov domu, v prospech verejného záujmu sa však nenašlo. Auto ďalej jazdí po torze trávy a vodič si užíva svoje súkromné parkovisko,“ dodala Anna Reinerová.

„Mesto už začalo konanie o odstránení stavby, ktoré doručili príslušnému stavebnému úradu ešte začiatkom septembra. Ďalej bol vyhotovený a zaslaný aj podnet na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru SR Bratislava II na začatie priestupkového konania. Keďže na verejnej zeleni nachádzajúcej sa na Svätoplukovej ul. nelegálne parkuje vozidlo, ktorého majiteľ si vytvoril provizórne parkovacie miesto a nemá teda na to ani povolenie, pristúpili sme k riešeniu situácie cez orgány, ktoré v tomto smere majú kompetencie. Veríme, že sa to vyrieši nielen v prospech mesta, ako vlastníka pozemku, ale najmä v prospech dotknutých obyvateľov,“ informovala hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanova.

(db)
Foto: archív

Páčil sa vám článok?