Skládka odpadu má dve riešenia

14.9.2015
0
Skládka odpadu má dve riešenia - skladka_vrakuna
Páčil sa vám článok?

Dobrá správa - bývalá skládka CHZJD, čiže Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni, neohrozuje zdroje pitnej vody na Žitnom ostrove. Presnejšie, zatiaľ neohrozuje... Potvrdil to geologický prieskum skládky Ministerstva životného prostredia SR. Zlá správa – výsledky potvrdili postupné šírenie znečistenia.

Znečistenie územia sa najviac týka Vrakune, zasiahnuté sú však aj Podunajské Biskupice. Minister životného prostredia Peter Žiga skonštatoval, že aktuálne zamorenie podzemných vôd však ani v najbližších rokoch, Žitného ostrova sa nepotvrdilo (treba však zdôrazniť, že nikto nevie, čo by spôsobilo šírenie nečistôt smerom k vodám počas ďalších rokov).

Na druhej strane, potvrdila sa nutnosť sanácie environmentálnej záťaže. Prieskum totiž ukázal, že na skládke sa priamo pod povrchom nachádzajú látky, ktoré sú pre obyvateľov nebezpečné.

Potrebnú sanáciu bude mať zrejme na starosti štát. Pred niekoľkými dňami sa už začalo formálne hľadanie osoby, ktorá je za skládku zodpovedná. Keďže však skládka bola legálna, po dvoch mesiacoch (toľko trvá konanie), sa za povinnú osobu vyhlási štát. „Znamená to, že práve štát bude musieť skládku odstrániť alebo zabezpečiť," potvrdil Peter Žiga. Sanačné práce by mali vyjsť na približne 20 miliónov eur, začať sa môžu už v prvom štvrťroku 2016.

Ministerstvo životného prostredia predpokladá, že skládka by sa riešila formou kapsulizácie, čo znamená, že prostredníctvom vrtov by sa zdroje znečistenia zaizolovali. Práce by mohli trvať asi rok a pol a problém by to vyriešilo možno až na sto rokov... Podľa ministra budúce generácie sa s tým možno budú vedieť lepšie vyrovnať a chemické látky možno opäť využijú vo výrobe.

Druhým variantom je aktívna sanácia skládky, ktorá by stála 113 miliónov eur a trvala by možno až päť rokov. Ministerstvo nechce problém riešiť samo, pri výbere možnosti sanácie plánuje spolupracovať s mestskou časťou.

Vo Vrakuni už od roku 2002 platí zákaz využívania vody zo studní a treba ho naďalej dodržiavať.

(db)

Páčil sa vám článok?