Analýza potvrdila, že pitná voda zo Žitného ostrova je bez znečistenia

7.7.2015
0
Analýza potvrdila, že pitná voda zo žitného ostrova je bez znečistenia - bvs
Páčil sa vám článok?

Výsledky analýz vzoriek vody z monitorovacích vrtov pri vodárenských zdrojoch Kalinkovo a Šamorín, ktoré prevádzkuje Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), potvrdili, že pitná voda zo Žitného ostrova je bez znečistenia.

V ďalších dvoch hodnotených vrtoch, odkiaľ sa však voda na pitné účely neodoberá: v Podunajských Biskupiciach a vo Vrakuni, bola zistená prítomnosť troch nežiaducich chemických látok v mierne nadlimitných hodnotách. Mestské zastupiteľstvo v Bratislave požiadalo uznesením začiatkom apríla BVS o zhodnotenie stavu podzemných vôd na území Vrakune a Podunajských Biskupíc pre podozrenie z ich znečistenia starou skládkou chemického odpadu CHZJD. Analýzu si BVS objednala v Národnom referenčnom laboratóriu (NRL) pre oblasť vôd na Slovensku vo Výskumnom ústave vodného hospodárstva.

Laboratórium hodnotilo podzemné vody v štyroch existujúcich monitorovacích vrtoch BVS. Správa konštatuje, že v ochranných pásmach vodárenských zdrojov Kalinkovo a Šamorín nebola zistená prítomnosť žiadnej zo sledovaných znečisťujúcich látok a voda z nich plne vyhovuje legislatívnym požiadavkám na pitnú vodu.

V odstavenom vodárenskom zdroji Podunajské Biskupice, asi štyri a pol kilometra od skládky, bola zistená najhoršia kvalita vody a zaznamenané mierne prekročenie limitnej hodnoty pre obsah rezíduí pesticídov, a to pre látku hexachlórcyklohexán a benzo(a)pyrén. V monitorovacom vrte na území čistiarne odpadových vôd vo Vrakuni, ktorý sa nachádza na okraji predpokladaného šírenia znečistenia, bola mierne prekročená limitná hodnota koncentrácie pesticídu prometryn. NRL pripúšťa, že pôvodcom nameraného znečistenia je s veľkou pravdepodobnosťou skládka CHZJD, prípadne iné bodové zdroje znečistenia v tejto časti Bratislavy.

NRL spolu s BVS však upozorňujú, že jednorazová analýza prináša len základnú informáciu o znečistení podzemnej vody v záujmovom území.

(ab)

Páčil sa vám článok?