Jégého alej -alebo ochrana developerov

14.6.2015
0
Jégého alej -alebo ochrana developerov - jegeho_vyrub
Páčil sa vám článok?

Minulý mesiac vyrúbali na Jégého ulici štyri krásne zdravé stromy s priemerom kmeňa približne 30 - 40 centimetrov. Podľa informácie z MÚ Ružinov povolenie podpísal ešte primátor Kresánek s odôvodnením,že ide o vybudovanie zastávky MHD.

Pred takmer tridsiatimi rokmi, keď som sa sem prisťahoval, zastávka bola už vybudovaná! Pri výrube asistovala polícia, veď pomáha a chráni. Chápem,že výstavba parkovacieho domu, teda garáží, bude jednoduchšia, ak tam nebudú prekážať stromy.

Najskôr zlikvidovali zánovnú športovú halu, v ktorej hrávali ligu hádzanárky MDŽ, teraz zdravé stromy - čo bude nasledovať? Pardon, najskôr zbúrali cyklistický štadión Vlastimila Ružičku (dokonca za predsedovania olympijského víťaza Antona Tkáča v cyklistickom zväze). Vraj tam bude parkovací dom pre zimný štadión, no ten sa akosi posunul. Hádajme spolu, čo tam vyrastie, obchodné centrum, hotel alebo najskôr luxusné byty pre papalášov?!

Radosť pozerať, ako nám rastie táto časť Ružinova. Danubiusku, skvost modernej architektúry postupne obstavujú mrakodrapmi (rozostavaný má vraj mať 19 poschodí!). Ak ju celkom uzavrú, bude nasledovať jej zbúranie? Hovorí niekomu z našich slávnych architektov a verejných činiteľov niečo „výškové zónovanie“? Ešteže máme hlavnú architektku a stavebný úrad. Teraz sa už určite všetko podstatne zlepší, keď ružinovský stavebný úrad vedie mladá právnička. Nakupujte u odborníkov!

Pred asi štyridsiatimi rokmi, keď v centre Paríža stavali mrakodrap, tzv. montparnaskú ihlu, zdvihla sa taká obrovská vlna odporu a protestov, že ju zastavili, žiaľ, až pri tridsiatom poschodí (projektovaných bolo vyše štyridsať). Na okraji mesta vyčlenili zónu pre výškové budovy (Defance) a odvtedy sa v centre Paríža nepostavil žiadny mrakodrap.

Pavol Rakovský, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?