Vrakuňa je v štrajkovej pohotovosti, nevylučuje vraj ani protestné akcie

30.5.2015
0
Vrakuňa je v štrajkovej pohotovosti, nevylučuje vraj ani protestné akcie - skladka_vrakuna
Páčil sa vám článok?

Starosta a poslanci Vrakune vstupujú do štrajkovej pohotovosti. Dôvodom je vládou dlhodobo neriešený a stále odkladaný problém masívnej a mimoriadnej nebezpečnej starej chemickej skládky bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova v katastri mestskej časti Bratislava-Vrakuňa.

„Starosta a poslanci mestskej časti Bratislava-Vrakuňa, uvedomujúc si nezvratné dôsledky na zdraví občanov a životnom prostredí, pre vládu SR neustále odkladanou a dlhodobo neriešenou masívnou a mimoriadne nebezpečnou haváriou starej chemickej skládky CHZJD v katastri mestskej časti Bratislava-Vrakuňa, vstupujeme do časovo neobmedzenej štrajkovej pohotovosti,“ uvádza sa v uznesení, ktoré prijalo miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Vrakuňa. „Pokiaľ sa situácia nezmení, sme pripravení vstúpiť do ostrého štrajku aj do organizovania protestných akcií,“ dodáva Kuruc.

Starosta Vrakune sa obrátil na ministerstvo životného prostredia so žiadosťou o analýzu stavu podzemných vôd. O riešenie problému požiadal predsedu vlády, primátora Bratislavy aj riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Na základe materiálu, ktorý Kuruc predložil mestskému zastupiteľstvu poslanci požiadali primátora vyvinúť maximálne úsilie k likvidácii starej environmentálnej záťaže a zaviazali ho požiadať generálneho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) o predloženie analýzy k stavu podzemných vôd.

BVS zaslala svoje stanovisko, v ktorom sa okrem iného uvádza, že BVS nepovažuje za zmysluplné a efektívne realizovať vlastnú analýzu stavu podzemných vôd v katastrálnom území Vrakuňa. V prípade potvrdenej environmentálnej záťaže bude záverečná správa z hydrogeologického prieskumu spracovaná spoločnosťou Dekonta Slovensko na základe objednávky Ministerstva životného prostredia SR. Termín ukončenia záverečnej správy Ministerstva životného prostredia SR je stanovený na 24. júla 2015.

Chemická skládka sa nachádza na rozhraní mestských častí Bratislava-Ružinov a Bratislava-Vrakuňa na približne 4,65 ha. Počas skládkovania v období rokov 1966–1980 tu uložili vyše 90 000 kubických metrov odpadu bez vybudovania nepriepustných tesniacich prvkov.

Po sprevádzkovaní vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 začala hladina podzemnej vody stúpať, čo spôsobilo, že v roku 1996 dosiahla nielen zónu kontaminovaných hornín, ale aj samotný chemický odpad. Z uvedeného dôvodu vydala mestská časť Bratislava-Vrakuňa v roku 2002 zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov. Zákaz platí dodnes.

(ts)

Páčil sa vám článok?