Namiesto bytov chcú ponúknuť ľuďom peniaze

22.5.2015
0
Namiesto bytov chcú ponúknuť ľuďom peniaze - dom_restituovany
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto skúsi otvoriť otázku finančnej kompenzácie namiesto náhradných bytov pre obyvateľov z reštituovaných domov v Bratislave. Samotní obyvatelia by totiž radšej prijali takéto riešenie, no dnes to zákon nedovoľuje.

Radnica sa už obrátila na ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja s otázkou, či zvažuje ako možnú kompenzáciu pre nájomcov z reštituovaných domov práve finančnú náhradu.

Podľa zákona musí radnica do konca roka 2016 poskytnúť náhradné bývanie obyvateľom, ktorým bol priznaný nárok. Dovtedy môžu obyvatelia ostať v reštituovaných bytoch za regulované nájomné, potom bude obyvateľom stanovené trhové nájomné. Ak mesto byty nestihne obstarať, od roku 2017 bude musieť doplácať rozdiel medzi trhovým nájomným a dovtedajším regulovaným poplatkom. Deväťdesiat percent ľudí sa vyjadrilo, že by chceli finančnú náhradu.

Za vyprataný byt v reštituovanom dome môže Bratislavčan získať náhradu, ktorá je limitovaná počtom osôb. Jednej osobe bude pridelený byt s maximálnou výmerou 45 metrov štvorcových, pre dve až tri osoby je maximálna rozloha nového bytu 60 metrov štvorcových. Náhradné byty musia byť vybavené v štandarde, aby sa dali hneď užívať.

(ts)

Páčil sa vám článok?